23948sdkhjf

OPDATERET Klokken 12 kommer en fanfare til at lyde fra skibe i havn

Over hele verden vil opbakningen til besætningsmedlemmer lyde, når klokken slår 12.

Opdateret 4. maj: Se og hør i viden fra Danpilot herunder, hvordan begivenheden forløb i Gedser. 

Oprindelig artikel:

På arbejdernes internationale kampdag vil en øredøvende larm finde sted i havne i både Danmark og resten af verden. Præcist klokken 12 vil handelsskibe og færger i havn give signal med hornet for at markere søfolkenes ekstra indsats under coronakrisen.

Initiativet kommer fra den internationale skibsfartsorganisation ICS, og møder blandt andre opbakning fra Stena Line.

- Stena Line er en vigtig del af det europæiske logistiknetværk. På vores færger transporteres for eksempel medicin og maskiner til sundhedsvæsenet, mad til butikshylderne og reservedele og råvarer til industrien. Intet af dette ville være muligt uden vores ansatte om bord på vores fartøjer og i havnene, og det vil vi gerne gøre opmærksom på i disse udfordrende tider, siger Erik Lewenhaupt, chef for bæredygtighed og kommunikation i Stena Line, i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at alle Stena Lines færger vil tude i hornet på slaget 12.

Herhjemme bakker Danske Rederier også op om initiativet. På Esplanaden i København vil uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen gå om bord på slæbebåden ’Svitzer Hermod’ og trykke hornet i bund klokken 12.

- Mange af vores søfolk tager lige nu en ekstra lang tjans til søs på grund af coronakrisen. Det bidrager blandt andet til at holde supermarkedernes hylder fyldte. De fortjener anerkendelse, og jeg er glad for at være med til denne højlydte hyldest til vores sømænd verden over, siger uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- I Danmark har vi nogle af de dygtigste søfarende i verden, og det skal vi også have i fremtiden. Det er blandt andet mit job som uddannelsesminister at sikre det. Regeringen har et stort fokus på netop vores maritime uddannelser, som tilbyder noget helt unikt til vores unge kvinder og mænd.

I Danske Rederier er adm. direktør Anne H. Steffensen glad for opbakningen fra uddannelses- og forskningsministeren.

- Det betyder meget for os i Danske Rederier, at vi får sendt en stor og værdig tak til de søfarende for den ekstra indsats, de leverer i disse dage. Derfor er jeg også glad for, at uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen tager sig tid til at deltage i markeringen 1. maj. Mange af de søfarende, der lige nu er om bord, har ikke set familien længe, og det er derfor helt på sin plads med sådan en hyldest. Jeg ved, at mange danske rederier vil lade hornet lyde, siger Anne H. Steffensen.

Til søs i uvished

Men i de seneste uger og måneder har coronakrisen gjort perioderne på havet ekstra lange. Mange besætningsmedlemmer har været på havet i dobbeltperioder for at undgå smittefaren ved at skifte for meget rundt i besætningerne, og fordi besætningsskift ikke har været praktisk muligt med mange rejserestriktioner.

- Vi står stadig i en situation, hvor det er vanskeligt at flyve besætningsmedlemmerne ud til og hjem fra havnene. Vi gør derfor alt, hvad vi kan, for at gøre myndigheder og politikere opmærksomme på problemerne. Det gør vi i et tæt samarbejde med fagforeningerne, rederierne og også vores søsterorganisationer i andre lande. Målet er at få internationale retningslinjer for besætningsskift, siger Anne H. Steffensen.

Fredagens markering af søfolkene vil ske klokken 12 lokal tid i alle deltagende lande. I Danmark forventes større skibe at give signal med hornet i blandt andet Skagen, Fredericia, Nyborg, Helsingør og København.  

Læs også: Tidligere shippingfolk flyver besætninger ud i verden

Fakta – søfolk til søs

  • På verdensplan arbejder ca. 1,2 millioner mennesker på havet ad gangen.
  • 100.000 søfarende af- eller påmønstrer hver måned handelsflåden rundt om i verden.
  • 10.000 søfolk er ombord på danskflagede skibe lige nu. Af dem er ca. 2.250 danskere. 
  • 90 procent af verdenshandlen fragtes til søs
  • Danmark er verdens femte største søfartsnation målt på opereret tonnage

Kilde: Danske Rederier

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093