23948sdkhjf

Regeringen indfører tiltag overfor udenlandske arbejdere

Regeringen er nu klar med en række tiltag, der skal mindske risikoen for, at vandrende arbejdstagere kan tage Covid-19 smitte med, når de pendler til og fra Danmark for at arbejde.

En mere offensiv teststrategi er et af redskaberne, som regeringen vil benytte til at mindske smitterisiko. Samtidig skal virksomheder skal bedre styr på, om de såkaldte vandrende arbejdstagere tager coronasmitte med sig ind og ud af Danmark.

Sådan lyder meldingen fredag fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Han lægger derfor syv initiativer frem, som skal forbedre arbejdsmiljøet i virksomheder og mindske risikoen for, at vandrende arbejdstagere medbringer coronasmitte, når de pendler til og fra Danmark i forbindelse med arbejde.

Regeringens syv initiativer

  1. Det er virksomhedernes ansvar, at der er styr på arbejdsmiljøet, og der er taget de nødvendige foranstaltninger i relation til COVID-19. Derfor iværksættes et branchesamarbejde, hvor arbejdsmarkedets parter i samarbejde med regeringen kan finde branchespecifikke løsninger. Det gælder eksempelvis fødevarebranchen, der beskæftiger en stor del vandrende arbejdstagere.

  2. Mere kontrol kan sende flere i selvisolation. Epidemiloven giver mulighed for, når øvrige muligheder er udtømte, at give påbud om selvisolation, hvis en specifik person har været i et område med udbredt smitte før indrejsen. Arbejdstilsynet, Styrelsen for Patientsikkerhed og om nødvendigt politiet vil være opmærksomme på at anvende reglerne, så denne mulighed udnyttes til fulde.

  3. Så snart det er praktisk/teknisk muligt, iværksættes en offensiv teststrategi fx ved grænserne. Den testkapacitet, der vil være til rådighed til testning af vandrende arbejdstagere, prioriteres i første omgang til sundhedsfagligt personale bosat i udlandet, der arbejder i Danmark, så vi undgår, at der overføres smitte til særligt sårbare grupper på fx danske plejehjem.

  4. Arbejdstilsynet igangsætter et målrettet tilsyn mod smitte fra Corona ude på arbejdspladserne. Her vejledes de mest relevante brancher, herunder særligt byggeriet. Arbejdstilsynet skrider ind med påbud når nødvendigt.

  5. Der nedsættes en hurtigt arbejdende taskforce med deltagelse af arbejdsmarkedets parter med fokus på coronasmitte og med særligt fokus på brancher med vandrende arbejdskraft og evt. deres boligforhold. Denne skal meget hurtigt komme med anbefalinger til styrkelse af sikkerhed og hindring af smitte i de konkrete brancher. Styrelsen for Patientsikkerhed bakker op om, at der udarbejdes vejledninger om håndtering af smitte udefra målrettet vandrende arbejdstagere i regi af en sådan taskforce.

  6. Regeringen følger smittesituationen i pendlerregionerne tæt og er klar til at skride hurtigt ind, hvis den udvikler sig i negativ retning.

  7. Hvis ikke brancherne får styr på arbejdsmiljø og smittefare udefra, er regeringen klar til at lovgive, så der iværksættes et krav om 14-dages selvisolation for alle indrejsende uanset nationalitet.

- Ingen skal gå utrygge på arbejde. Derfor har det også været vigtigt for mig, at vi tager nogle initiativer, som sætter fokus på denne del af arbejdsmiljøet. Vi hjælper gerne til fra politisk hold, men det er i sidste ende virksomhederne, der er ansvarlige for, at arbejdsmiljøet er i orden, lyder det fra Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

- Det er selvfølgelig altid vigtigst, at arbejdet foregår på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, og det må der ikke herske tvivl om. Samtidig er vi i gang med en proces, hvor vi gradvist genåbner Danmark og skal have sat gang i økonomien igen. De to ting kan og skal gå hånd i hånd, og det er det, regeringen understreger i dag, forsætter ministeren.

Initiativerne kommer efter flere ugers debat om udenlandske arbejdere. Som det tidligere har været beskrevet i Licitationen - Byggeriets Dagblad har flere partier appelleret for retningslinjer forebeholdt udenlandske arbejdere, mens aktører som Dansk Byggeri har advaret mod at indføre tiltag mod vandrende arbejdstagere.

Læs også: Partier kræver hurtigt coronaindgreb mod udlændinge

Partierne har gentagende gange rykket ministeren for handling, og de har kaldt processen for "langsommelig".

I den netop offentliggjorte pressemeddelelse fremgår det, at regeringen ikke vil udelukke endnu en drøftelse med partierne om tematikken.

- Alle arbejdsgivere har et ansvar. Regeringen vil følge situationen tæt, og hvis der fx viser sig et behov for at tvinge karantæne igennem via lovgivning, vil regeringen tage en ny drøftelse med partierne.

Inden coronakrisen var der anslået omkring 46.000 borgere fra EU-lande, som var ansat hos danske arbejdsgivere, og som havde fast bopæl i udlandet.

Af de 46.000 personer kom omkring 15.000 fra Sverige og Tyskland.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109