23948sdkhjf

Fransk minister går ind i sag om forliste Maersk-skibe

Frankrig ser gerne den lokale havarikommission involveret i de danske myndigheders undersøgelse af ’Mærsk Searcher’ og ’Mærsk Shipper’s forlis den 22. december
Som Søfart tidliger har beskrevet sank ’Mærsk Searcher’ og ’Mærsk Shipper’ ud for Brest i Frankrig den 22. december sidste år på vej mod ophugning i Tyrkiet skete det i internationalt farvand. Dog var skibene i Frankrigs eksklusive havøkonomiske zone. Nu vil de franske myndigheder derfor sikre sig, at den lokale havarikommission bliver inddraget.

Læs mere: Et skæbnesvangert parløb

Frankrigs miljøminister, Segolene Royal, har således opfordret erhvervsminister Brian Mikkelsen til at de danske myndigheders har deres franske modstykke med i undersøgelsen af forliset. Det skriver maritimedanmark.dk med henvisning til franske medier.

Læs mere: ’Mærsk Shipper’ og ’Mærsk Searcher’ forlist under slæb

Forud for ministerhenvendelsen har en fransk miljøorganisation kaldet Mor Glaz opfordret myndighederne til at se nærmere på sagen. Blandt andet undrer det, hvordan skibene, som øjensynligt indeholder 100 kubikmeter olie, kunne godkendes til bugsering.

Endelig har en anden miljøorganisation, Robin des Bois, klaget over Maersk til den lokale domstol i Brest. Klagen omhandler havforurening og dumpning af affald.

Fakta om forliste
- 12. december: Maersk Shipper og Mærsk Searcher slæbes ud af havnen i Fredericia. Destinationen er Tyrkiet for ophugning. Skibene trækkes af Mærsk Battler.

- 19. december: Skibene gennemsejler Den Engelske Kanal.

- 20. december: Klokken 01.55 modtager den franske kystvagt melding om, at Maersk Shipper er sunket på en position 80 sømil vest for Brest på en vanddybde af 140 meter. Det andet skib på slæb, Mærsk Searcher, er forbundet med Maersk Shipper, og kæntrer, da Maersk Shipper går til bunds. Kaptajnen søger mod større vanddybder. Klokken 6.33 synker Mærsk Searcher på 155 meter vand 87 sømil vest for Brest.

- 22. december: De franske myndigheder vurderer, at de sunkne skibe ikke udgør en fare for skibstrafikken, og at de dermed ikke behøver at blive bjærget.

- 4. januar: Den franske kystvagt meddeler, at et undersøgelsesfartøj har lokaliseret de to vrag, og at indledende undersøgelser indikerer, at de hver indeholder ca. 100 kubikmeter olie, som udgør en potentiel trussel mod miljøet. Maersk Supply Service vil derfor blive bedt om undersøge vragene yderligere og udarbejde en handlingsplan, der skal forelægges myndighederne.


Kilde: Maritimedanmark.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093