23948sdkhjf

Rystet værftsdirektør om ny millionstøtte til Søby Havn:  "De får bare pengene foræret"

En ny pose penge fra staten til Søby Havn, som gavner havnens værft, møder hård kritik fra konkurrenten Assens Skibsværft

En ny stor pose penge er på vej til Søby Havn på Ærø. 

Det er et faktum efter, at transportminister Thomas Danielsen 24. april fik opbakning til at øremærke yderligere 30 mio. kr. til udvidelsen af havnen på Ærø, oveni de 75 mio. kr., som Folketinget gav projektet tilbage i 2018. 

Støtten blev rost af flere Folketingspolitikere, bl.a. Erling Bonnesen (V) og Mai Mercado (K), som pegede på værftets betydning for jobskabelse, følgeindustrier og den lokale økonomi på Ærø.  

Men midt i begejstringen retter adm. direktør og medarbejder af Assens Skibsværft, Erling Pedersen, i Fyens Stiftstidende en hård kritik af, at der atter er penge på vej til den ærøske havnen, som i høj grad vil komme hans konkurrent, Søby Værft, til gavn. 

Større skibe til værftet

Udvidelsen vil bl.a. betyde, at havnens altdominerende aktør - Danmarks fjerdestørste værft, Søby Værft, - vil kunne modtage væsentligt større skibe på op til 200 meters længde mod 138 meter i dag. 

Han kalder støtten for 'helt uacceptabel' og 'så konkurrenceforvridende, som det overhovedet kan blive' og frygter for konsekvenserne for de værfter, der selv må sikre fremtiden uden statsstøtte.

Assens Havn har rustet sig til fremtiden for egen lomme og har brug for en ny kajudvidelse, der i så fald vil skulle finansieres med lånte penge -  modsat Søby Havn og Værft, ''der bare får pengene foræret, fordi man har gode politiske forbindelser", som Erling Pedersen formulerer det. 

Offentlig støtte til Søby Havn, som gavner havnens værft - og kritikken af støtten, er ikke nye. 

I 2018 bevilgede Folketinget 75 mio. kr. til fremtidssikring af Søby Havn, der også har fået 44 mio. kr. fra Ærø Kommune. 

Støtten fra Folketinget mødte dengang hård kritik fra Assens Skibsværft og Fayard. 

Konkurrenternes fremhævede, at uligheden mellem værfterne i havne, der udvikles med statsstøtte, og dem, der ikke gør, forvrider værfternes prissætning og evnen til at konkurrere på lige vilkår.  

Fremtidssikringen af Søby Havn på Ærø

  • Havneudvidelsen af Søby Havn på Ærø har vært på vej i 10 år. 
  • Udviklingsprojektet har modtaget offentlig millionstøtte ad flere omgange fra Folketinget og Ærø Kommune
  • I 2018 bevilgede Folketinget 75 mio. kr. til udviklingsprojektet 
  • Ærø Kommune har støttet havneudvidelsen med 44 mio. kr.
  • Efter en mislykket EU-udbud på grund af omkostningsstigninger, bevilgede Folketinget i april 2024 30 mio. kr. yderligere  for at sikre udvidelsen af Søby Havn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11