23948sdkhjf

Minister afviser det meste i sag om Danpilot: Statsrevisorerne tegner kun "delvist" billede

Fire måneder efter Statsrevisorernes kritik af liberaliseringen af lodsvæsenet, er erhvervsministeren nu kommet med sit svar, og han er ikke enig i kritikken

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) mener ikke, at statsrevisorerne har kigget på det store billede, da de konkluderede, at liberaliseringen af lodsvæsenet havde fejlet. Det fastslår han i sit ministersvar til Rigsrevisionens rapport, der kom i december 2022. 

Statsrevisorerne skrev i sin rapport, at "Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at ingen af hovedformålene er opnået. Konkurrencen på lodsmarkedet er begrænset, gennemsnitsprisen er ikke faldet for alle typer lodsninger, og der er sket et fald i lodsanvendelsen. Det medfører en risiko for, at sejlads- og miljøsikkerheden i danske farvande forværres."

Ministeren tager konklusionerne til "efterretning," men han skriver i sin redegørelse, at "Rigsrevisionens beretning kun tegner et delvist billede af lodsmarkedet og dermed ikke afdækker kompleksiteten i de mange formål, der er med reguleringen, og hvordan mekanismerne i markedet påvirker hinanden," som det formuleres i ministersvaret. 

Rigsrevisionens beretning kun tegner et delvist billede af lodsmarkedet Erhvervsminister Morten Bødskov (S) i ministerredegørelse

Erhvervsministeren fremhæver derimod, hvad han mener, at statsrevisorerne også kunne have fokuseret på:

"Rigsrevisionen kunne også have undersøgt forsyningssikkerheden, DanPilots økonomi og kundetilpassede lodsningsydelser, som var blandt de væsentlige formål, for at tegne et mere dækkende billede af lovens formål. Det betyder, at Rigsrevisionens beretning kun tegner et delvist billede af lodsmarkedet og dermed ikke afdækker kompleksiteten i de mange formål, der er med reguleringen, og hvordan mekanismerne i markedet påvirker hinanden."

Minister: Den nuværende model er bedst egnet

Ministeren medgiver, at der er begrænset konkurrence på markedet, men han mener også, at det vil være svært for Danpilot at leve op til forsyningssikkerheden og fortsat levere overskud, hvis de ikke har en vis størrelse og kapacitet og fastholde konkurrencedygtige priser, hvis de skulle konkurrere med andre aktører om de mere lukrative lodsninger og kun stod tilbage med de mindre rentable lodsninger, som de er forpligtet til at lodse. 

Hvis markedet skulle liberaliseres yderligere, mener ministeren, at det teoretisk set kunne gøres ved at fjerne forsyningspligten hos Danpilot, men det vil i så fald påvirke forsyningssikkerheden og dermed ville der altså ifølge ministeren opstå en risiko for, at der ville være strækninger, som det ikke ville være muligt at få lodser til, og så ville det gå ud over mindre havne, hvor skibe med lodspligt dermed ikke ville være i stand til at anløbe. Og da lodsvæsenet var helt statsligt, var der store underskud. 

Derfor ser han heller ingen grund til at ændre på modellen for lodsvæsenet i Danmark, fremgår det: 

"Det er derfor min vurdering, at den nuværende model – et konkurrenceudsat marked med en stærk statslig aktør – generelt set er den bedst egnede til at understøtte et sundt lodsmarked, fordi den indeholder både et konkurrenceelement, som driver innovation og omkostningseffektivitet, men samtidig sikrer en meget høj grad af forsyningssikkerhed."

I ministersvaret oplister han derudover også rigsrevisionens konklusioner enkeltvis og kommenterer dem. F.eks. siger han, at lavere priser på lodsning ikke var et mål i sig selv, selvom det var håbet. Han forklarer bl.a. prisstigningerne med, at havnelodsningerne inden liberaliseringen gav store underskud, som dermed skulle dækkes med højere priser. 

Han skriver desuden, at han tager beretningens konklusioner og Statsrevisorernes bemærkninger til efterretning, og de vil indgå i det videre arbejde med at se på, om der er behov for at justere i den gældende lovgivning på lodsområdet. 

Læs hele ministersvaret HER. 

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Færøerne strammer begrænsninger for russiske fartøjer
Vattenfall klar til kabeludlægning: Håber på svag vind
Nedslidt færge får fem år mere
Havarikommission henlægger sag om Express 5's kajangreb
Ny topchef på vej til Gøteborg Havn
Wärtsiläs danske CEO: Vi er præcist der hvor vi gerne vil være
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11