23948sdkhjf

Nu er Noble Resolve på vej til Nordsøen for at gøre klar til CO2-lagring

Project Greensand er ved at tage de sidste skridt, inden den første lagring af CO2 i Nordsøens undergrund indledes. Offshore-riggen ’Noble Resolve’ er nu på vej tilbage til Nordsøen efter klargøring i Esbjerg Havn

Offshore-riggen ’Noble Resolve’ indtager en nøglerolle i Project Greensand, hvor den skal være med til at facilitere den første lagring af CO2 i Nordsøens undergrund. Efter flere ugers klargøring på havnen i Esbjerg er ’Noble Resolve’ nu på vej til Nini West-feltet i Nordsøen, for at indtage sin position der.

- Det er en stor dag, som alle i Project Greensand har set frem til, og det bliver meget tydeligt, at vi nu er rigtigt langt i arbejdet. Vi glæder os til at demonstrere, hvordan vi gennem sikker og permanent lagring af CO2 i Nordsøens undergrund kan levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark, siger Project Director i Project Greensand, Søren Reinhold Poulsen.

’Noble Resolve’ har den seneste tid ligget for kaj i Esbjerg Havn. Her har ’Noble Resolve’ og Semco Maritime i samarbejde installeret og opdateret pumper, varmeanlæg og elinstallationer, der, sammen med det resterende udstyr på riggen, gør det muligt at lagre CO2 sikkert og permanent i Nordsøens undergrund. Desuden er sikkerhedsprocedurerne blevet gennemgået og tilpasset den nye opgave med CO2-lagring.

De sidste brikker

- Vi er glade for, at ’Noble Resolve’ nu er klar til at indtage en afgørende rolle i arbejdet med at lagre den første CO2 i den danske del af Nordsøen. Vi er stolte af, at vores rig og vores besætnings kompetencer og erfaring med arbejdet på Nordsøen kan bidrage til et så vigtigt projekt, siger Rune Loftager, Head of Technology and Decarbonization, Noble Corporation.

Mens ’Noble Resolve’ netop har forladt havnen i Esbjerg, så er transportskibet ’Aurora Storm’ netop vendt retur til Esbjerg fra havnen i Antwerpen. Her er skibet, der opereres af Blue Water Shipping, blevet lastet med 40 særlige containere med flydende CO2. Nu skal det sidste udstyr på skibet installeres, så de videre forberedelser i Project Greensand fortsætter.

- Hele pilotfasen i Project Greensand kulminerer den kommende tid. Der bliver nok at se til for alle i konsortiet, og vi glæder os helt enormt til at komme i gang med arbejdet ude på Nordsøen. Vi har forberedt os til fingerspidserne, og vi har nu de bedste forudsætninger for at demonstrere, hvordan der sikkert og permanent kan lagres CO2 1.800 meter nede i Nordsøens undergrund med henblik på CO2-lagring i stor skala i Siri-området i fremtiden, siger Søren Reinhold Poulsen.

Tilladelse til Co2-lagring

Energistyrelsen gav i december 2022 Project Greensand den første danske tilladelse til CO2-lagring nogensinde, og i januar 2023 blev projektets pilotfase så tildelt den endelige design-verificering fra DNV. Dermed kan Project Greensand arbejde videre for at teste, udvikle og demonstrere, at der kan lagres CO2 i Nini West-feltet. 

I kølvandet på pilotfasen følger Project Greensands næste faser. Målet er, at Project Greensand på sigt kan lagre op mod 1,5 mio. tons CO2 om året fra 2025 - mens der efter planen potentielt kan lagres op mod 8 mio. tons CO2 om året fra 2030.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125