23948sdkhjf

Norsk forsvar kan afsløre sabotageaktioner mod rørledninger

Det norske Sjøforsvaret har sammen med en norsk virksomhed udviklet et undervandsfartøj, som kan bruges til at opdage sabotage mod rørledninger og fiberkabler på havets bund

Det norske forsvars forskningsinstitut (FFI) har sammen med den norske virksomhed Kongsberg udviklet udstyr og software, der kan detektere miner eller uønskede genstande langs rørledninger og fiberkabler, hvis de ikke er tildækket. Det skriver TU.no.

FFI og Kongsberg har nemlig udviklet fartøjet 'Hugin AUV' (autonomous unmanned vehicle). Hugin kan udstyres med mange typer sensorer, ekkolod og kameraer og dykke ned i flere tusinde meters dybde og operere i flere dage, lidt afhængig af model, opsætning, betjeningstype og dybde. De fungerer ved, at man kører en strækning med AUV'eren, og når strækningen så køres igen på et senere tidspunkt, kan billederne analyseres for at se efter ændringer.

Dermed vil det norske Sjøforsvaret altså i højere grad være i stand til at afsløre mulige sabotagehandlinger.

Udmeldingen omkring den norske opfindelse kommer efter sprængningerne på Nord Stream 1 & 2, som i sidste uge sendte store mængder gas ud i havet omkring Danmark og Sverige. Handlingerne ses ifølge de danske myndigheder som sabotage.  I sidste uge øgede det norske forsvar desuden sin tilstedeværelse ved norske olie- og gasanlæg. Det skriver Sjøforsvaret.

De fleste AUV'er sælges og bruges dog ifølge TU.no af civile til forskellige typer kortlægning og undersøgelser. Olieselskaber bruger dem blandt andet til at tjekke for skader og utætheder på rørledninger.

Se og hør om undervandsfartøjet i videoen: 

How to inspect subsea pipelines six times faster

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Aarhus Havns seniorslæber blev bygget i Texas under krigen
Skarpt fald i dansk eksport
Rederiet Høj skifter navn
Første brodrager bliver i dag sejlet ud på Storstrømmen
Nakskov Havn får lov til at udvide sejlrende til større skibe
Evergas-CEO fratræder til nytår
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Leder IDAG
Kommunefokus

Send til en kollega

0.141