23948sdkhjf

Danmark i verdens første aftale om at sejle CO2 mellem lande

Danmark og Belgien har indgået en konkret ordning, som gør det muligt at transportere CO2 mellem de to lande med henblik på permanent geologisk lagring.

Det her er stort Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen

Det er de første lande i verden, der har indgået en sådan bilateral ordning.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge IPCC er lagring af CO2 et nøgleinstrument til at afbøde klimaforandringerne, da det kan befri atmosfæren for nogle af de drivhusgasemissioner, som ellers ville være svære at reducere.

International transport er afgørende, da ikke alle lande har mulighed for at lagre CO2’en. Her er regionalt samarbejde og grænseoverskridende infrastruktur afgørende.

Parterne udmønter derfor nu den overordnede aftale i en konkret ordning for, hvordan grænseoverskridende transport af CO2 kan foregå under London-protokollen. Det har længe været et ubesvaret spørgsmål i udviklingen af den internationale værdikæde.

- Det her er stort. Ved at tage de første skridt baner Danmark og Belgien vej for en model for grænseoverskridende transport af CO2 med henblik på permanent geologisk lagring. Danmark har et stærkt ønske om ikke kun at realisere vores eget nationale mål om netto nul senest i 2050, men også at være med til at skabe et grønnere Europa. Med denne ordning er vi et skridt tættere på at nå dette mål, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Tilfredshed hos Project Greensand

Der er stor tilfredshed i konsortiet bag Project Greensand,  at der nu kan sejles CO2 fra Belgien til Danmark med henblik på permanent geologisk lagring. 

- Vi er meget glade for, at klima-, energi-, og forsyningsministeren og hans kollegaer fra Belgien og Flandern har indgået denne banebrydende aftale. Der har ligget mange og lange forhandlinger bag - og vi vil gerne kvittere for den store indsats. Nu er endnu en sten ryddet af vejen for, at vi kan fortsætte det fremskredne arbejde i Project Greensand, hvor vi arbejder for at levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark, siger Søren Reinhold Poulsen, Project Director i Project Greensand i en pressemeddelelse.

Project Greensand arbejder for at udvikle, teste og demonstrere, hvordan der kan lagres CO2 i den danske undergrund - 1.800 meter under havbunden i Nordsøen. Der findes på nuværende tidspunkt ikke indfanget CO2 i Danmark, der egnes til lagring i forbindelse med udviklings- og demonstrationsfasen i Project Greensand. 

Men med den nye aftale bliver det nu muligt at fragte indfanget CO2 fra Belgien til Project Greensands lagringslokaliteter i Nordsøen, hvor CO2'en skal lagres.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Aarhus Havns seniorslæber blev bygget i Texas under krigen
Skarpt fald i dansk eksport
Rederiet Høj skifter navn
Første brodrager bliver i dag sejlet ud på Storstrømmen
Nakskov Havn får lov til at udvide sejlrende til større skibe
Evergas-CEO fratræder til nytår
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Leder IDAG
Kommunefokus

Send til en kollega

0.187