23948sdkhjf

3300 år på havets bund: Olie- og gasselskab afslørede verdens ældste dybhavsvrag

Det ældste kendte skibsvrag i dybhavet og hundredvis af intakte krukker er fundet på 1800 meters dybde vest for Israel

En ellers rutinemæssige olie- og gasundersøgelse har resulteret i et opsigtsvækkende fund 1800 meter under Middelhavets overflade vest for Israels nordkyst.

Det britiske olie- og gasselskab Energean undersøgte havbunden cirka 50 sømil fra Israels kyst, da det opdagede et skibsvrag, som vurderes at være 3300 år gammelt.

Det er det ældste skibsvrag, der nogensinde er fundet i dybhavet, skriver det britiske medie BBC. Ifølge Israels Myndighed for Antikviteter (IAA) er det desuden "det første og ældste" skibsvrag, der er fundet i regionen.

Vraget blev fundet 90 kilometer vest for Israel. Derfra er der ingen kyst i sigte, hvilket ifølge arkæologerne fra den israelske myndighed indikerer, at datidens søfolk formentlig navigerede efter solen og stjernerne.

Slår rekorden

Foreløbig er kun to af de antikke krukker blevet løftet op fra havbunden til nærmere undersøgelser. Det skyldes, at arkæologerne, der skal undersøge dem, ikke vil risikere at gøre skade på de resterende krukker.

Mens vraget ud for Israel vurderes at være det ældste skibsvrag og den ældste last, der er fundet i dybhavet noget sted i verden, er der tidligere fundet mindst ét endnu ældre vrag på mindre dybde.

Et af de ældste kendte skibsvrag i verden er vraget "Dokos".

Det blev fundet syd for det græske fastland på 15 til 30 meters dybde i Det Ægæiske Hav i 1975. Selve skibet var væk, men skibets last - både lervaser og anden keramik - var mere eller mindre intakt.

Det anslås, at "Dokos" sank mellem 2700 og 2200 år før vores tidsregning - altså for mellem 4200 og 4700 år siden.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079