23948sdkhjf

Vindmøller skal puste liv i Hanstholm Havn, efter økonomien gik i fisk

Havnens æra som kommunal selvstyrehavn er slut, men ejeren, Thisted Kommune, tror på en fin fremtid for havnen, som den nu driver fuldt ud

Korrigeret 30.05.2023 for fakta om havnens som selvstyrehavn

Den underskudsramte Hanstholm Havn overgik fra årsskiftet fra kommunal selvstyrehavn til at være en rent kommunalt ejet og drevet havn. Thisted Kommune overtog fuldt ud driften for at få styr på havnens økonomi og store gæld, som ved årsskiftet udgjorde 591 mio. kr.

Men havnen har en god fremtid for sig. Den skal blot lande andre opgaver end fisk for at klare sig.

Det mener havnens ejer, Thisted Kommune. 

Mængden af konsumfisk landet i Hanstholm Havn nåede i 2022 samme niveau som i 2021. Men mængden af industrifisk landet havnen er fra 2021 til 2022 faldet med hele 60 procent. 

- Det er ingen tvivl om, at fiskeriet står i en svær tid, men heldigvis ser vi allerede effekten af hævede kvoter, der bringer mere fisk gennem den samlede værdikæde. Og selv om det er en kendsgerning, at fiskeriet fremover ikke kan bære Hanstholm Havn alene, har erhvervet en stor betydning. Både når vi konkret taler indkomster til havnen, men også set i forhold til parametre som arbejdspladser og eksport af fisk, siger borgmester Niels Jørgen Pedersen, Thisted Kommune, i en pressemeddelelse om havnens årsregnskab.

Som Søfart skrev tidligere på ugen, sluttede Hanstholm Havn sin æra som kommunal selvstyrehavn af med endnu et underskud for 2022, der blev på 13,7 mio. kr., lidt mindre end underskud året før på 17,6 mio. kr. 

Samtidig har havnen brugt penge på en større havneudvidelse, der foreløbigt ikke har tilført havnen det nødvendige aktivitetsniveau, hedder det i meddelelsen.

Tror på vindmøller

Havnen håndterede endvidere 20 pct. mindre gods som f.eks. søral, sten, sand og grus i forhold til 2021. 

Borgmesteren håber dog, at havnen kan tiltrække andre opgaver end fiskeri og gods, nemlig ved nye energiprojekter som vindmølleparker. 

- Jeg har en stor tro på Hanstholm Havns potentiale. De udbyggede rammer og den gunstige placering mod Nordsøen er en konkret forudsætning for at tiltrække mere aktivitet. Som samfund skal vi generelt have mere gods ud på de grønnere ’blå veje’, og her er Hanstholm Havn klar til at tage imod mere gods til både nord- og sydgående markeder. Og så ser vi forhåbentlig frem mod realisering af energiprojekter, som kan give Hanstholm Havn en rolle som blandt andet servicehavn for nærliggende havvindmølleparker, siger borgmesteren i meddelelsen. 

Hanstholm Havn sætter et betydeligt aftryk i Thisted Kommune. Ifølge en oplandsanalyse fra 2017 står havnen for en tiendedel af alle arbejdspladser i kommunen, svarende til godt 2300 jobs. Langt de fleste stillinger er inden for fiskeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094