23948sdkhjf

Svanehøj investerer i voksende gasmarked: Udvikler ny fuel-pumpe til LNG-drevne skibe

Efterspørgslen på flydende gas stiger, og der bestilles LNG-drevne skibe som aldrig før.

Derfor bygger Svanehøj nu videre på de seneste års vækst inden for løsninger til netop flydende gas med en ambitiøs investering i et nyt elektrisk neddykket pumpedesign til LNG-drevne skibe. Den nye CS-pumpe (navnet er en forkortelse af cryogenic submerged) præsenteres i denne uge på SMM-messen i Hamborg.

Svanehøj har de seneste år forsøgt at positionere sig som en førende leverandør af langakslede deepwell- pumper, hvor motoren og andre elektriske dele er placeret på dæk. CS-pumpen er en neddykket pumpe, som er installeret nede i tanken. Dermed kan Svanehøj tilbyde både deepwell-pumper og neddykkede pumper til elektriske fuel-systemer.

- Med den nye CS-pumpe til LNG styrker vi vores position på et marked i rivende udvikling. Vi kommer til at differentiere os fra vores konkurrenter ved at tilbyde rådgivning, der er neutral i forhold til valg af teknologi. På den måde vil vi sikre, at kunden altid får den løsning, der passer bedst til det konkrete projekt, siger Johnny Houmann, direktør for sales & projects hos Svanehøj.

LNG-markedet er i kraftig vækst

Lanceringen af CS-pumpen sker på et tidspunkt, hvor byggeriet af LNG-drevne skibe er i kraftig vækst. Ifølge klassifikationsselskabet DNV var der ved udgangen af juli i alt 313 LNG-drevne skibe i operation, mens yderligere 503 skibe var i ordre. I 2021 blev der bestilt 240 LNG-drevne skibe, hvilket er flere end i de fire forudgående år tilsammen. Udviklingen er fortsat i 2022, hvor ordreniveauet ligger cirka 10 procent højere end rekordåret 2021.

Samtidig tyder alt på, at LNG-markedet fortsætter væksten, drevet af en kraftigt stigende efterspørgsel på gas i Asien og Europa. Energirådgiveren Rystad Energy vurderer i en analyse, at de globale investeringer i LNG-infrastruktur vil vokse fra 27 milliarder dollars i 2022 til 42 milliarder dollars i 2024. Det vil medføre en kraftig øgning i LNG-produktionen, som forventes at vokse fra 380 millioner tons i 2021 til mere end 700 millioner tons i 2034.

Selvrensende filter løser problem med tilstopning

Blandt LNG-drevne skibe med neddykkede fuel-pumper er det en velkendt udfordring, at pumperne tilstopper på grund af urenheder i gassen. Det gør pumpen mindre effektiv, medfører øget slitage og flere driftsforstyrrelser. Svanehøj har i designet af CS-pumpen løst denne udfordring ved at udvikle et særligt selvrensende LNG-filter, der sikrer optimal gennemstrømning.

- I vores ESG-arbejde har vi fokus på at udvikle tekniske løsninger til skibe for at hjælpe omstillingen til renere energityper. Med udviklingen af CS-pumpen imødekommer vi nogle tekniske udfordringer og sikrer dermed en højere effektivitet og en bedre oppetid i driften, siger Johnny Houmann.

Samtidig har Svanehøj, som noget helt nyt, udviklet sin egen elektriske motor specielt til CS-pumpen. I samarbejde med eksterne specialister er det lykkedes at opnå en betydeligt højere virkningsgrad end øvrige motorer på markedet, hvilket øger pumpens effektivitet og reducerer energiforbruget. Dermed imødekommer Svanehøj behovet for løsninger, der efterlever de skærpede krav til skibes udledning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141