23948sdkhjf

Europas største havn for udskibning af vindmøller lever godt af grøn omstilling

Ingen andre havne i Europa udskiber mere til havvind end Esbjerg Havn.

I 2020 blev 1 GW havvindkapacitet udskibet fra havnen, hvilket betyder, at havnen har haft indflydelse på ikke mindre end 51 pct. af vindmølleparkerne i Europa.

- Vi er gode til at eksekvere og udfordre hinanden. Historien har betydet, at der er skabt en særlig omstillingsparathed og en entreprenørånd i den maritime sektor på havnen. Sjældent behøver vi at tage kontakt til udlandet, fordi vi har så mange stærke lokale virksomheder her, siger Lars Zøhner, CEO i World Marine Offshore, som er en lokal virksomhed, der servicerer offshore vindindustrien.

I dag har Esbjerg mange forretningsben, som skaber vækst på havnen og i branchen. Det gælder både vind, olie, gas, fiskerig og godsfragt, hvilket gør Esbjerg Havn til en af de mest travle i Danmark målt på antallet af havneoperationer.

I alt er der 213 virksomheder på havnen.

- Vi er en klynge, der ligger inde i forsyningskæden. Mange af vores virksomheder er vokset ud af den klynge, siger Dennis Jul Pedersen, direktør på Esbjerg Havn og uddyber:

- De maritime hjælper hinanden og udgør en forskel for lokalområdet.

Der er særligt en virksomhed, som tiltrækker sig opmærksomhed på Esbjerg Havn, nemlig Blue Water Shipping, som har været inde over 90 pct. af alle de udskibninger af havvind, der er udløbet fra havnen inden for de sidste 20 år.

- Havnen er aldrig lukket, heller ikke juleaften. Den store pakke af muligheder understøtter havnens virksomheder, og klyngen er derfor afgørende, siger Per Jensen, direktør for Port Services i Blue Water Shipping og uddyber.

- Vi skal have et overordnet fokus, der hedder Vestkysten. Sektoren er mere end bare Esbjerg, siger Per Jensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125