23948sdkhjf

Maritim museumsveteran er blevet ridder af Dannebrog: "Han har været med over det hele"

Erik Kromann mødte tirsdag aften op til generalforsamling hos Marstal Søfartsmuseum uden at ane, hvad der skulle tilfalde ham.

Men da klokken ringede for at indlede mødet, kunne næstformand Ole Wej Petersen afsløre en opsigtsvækkende nyhed: Erik Kromann har modtaget et ridderkors.

Under klapsalver rejste den tidligere museumsleder sig foran de tilstedeværende og fik korset knappet fast til sin mørkeblå sweater. Den blev placeret lige ved siden af logoet for Marstal Søfartsmuseum, og det stemmer godt overens med den rolle, som Erik Kromann har haft for museet.

- Folk kommer nu til Marstal Søfartsmuseum, fordi det er noget, de bliver nødt til at opleve. Det er ikke kun fordi, at det er en af de få ting, som er her. Det har Erik en stor del af æren for, siger Karsten Hermansen, der er historiker ved Marstal Søfartsmuseum.

Han har betydet meget for dansk søfart

Karsten Hermansen afholdt en tale for Erik Kromann, hvor han også beskrev den betydning, han har haft.

- Erik valgte at være museumsleder ved ikke bare at bringe sit museum frem i forreste række blandt Danmarks kulturhistoriske museer, men han har i den grad sammenvævet opgaven med en betydningsfuld indsats som en af dansk søfarts markante profiler, sagde han fra talerstolen.

Erik Kromann kan nu kalde sig ridder af Dannebrogordenen. Det sker efter, at han har stået i spidsen for Marstal Søfartsmuseum igennem 40 år, indtil han gik på pension i 2020. Han har også været en ivrig formidler af dansk søfartshistorie og udgivet flere bøger om emnet.

Karsten Hermansen lægger overfor Søfart netop vægt på, at Erik Kromann har haft en stor rolle i at udbrede viden om dansk søfart.

- Han har ikke bare passet sit eget skrivebord. Han har på landsplan fastholdt bevidstheden om, at Danmark er en søfartsnation, siger Karsten Hermansen, der var med til at indstille den tidligere museumsleder til at modtage et ridderkors.

- Så har han med sin unikke fremtoning og karismatiske person været med til at gøre søfartserhvervet attraktivt for elever på navigationsskoler. Han har været med over det hele. Erik Kromann har både bevaret dét, der var, men også været med til at bane vejen for dét, som kommer.

Erik Kromann ville gerne have vidst det 

Historikeren nævner også den store mængde viden om skibe, som Erik Kromann kan udtrække fra sit hoved.

- Han kan huske ting i detaljer, som man næsten ikke tror, er muligt.

Marstal Søfartsmuseum er i dag et populært og velbesøgt museum, som sidste år trak 28.000 til. En stor del af æren tilfalder Erik Kromann, som ifølge Fyns Amts Avis udtrykte sig ”benovet” over at modtage ridderkorset. Men han vil gerne have været advaret.

- Du skulle da have givet mig et vink, så havde jeg taget en jakke på, sagde Erik Kromann til næstformand Ole Wej Petersen.

 Dannebrogordenen blev stiftet i 1671 af Christian den 5.

 

 

FAKTA

Danmark har to kongelige ridderordener, Elefantordenen og Dannebrogordenen. Erik Kromann er med modtagelsen af ridderkorset blevet ridder af Dannebrogordenen.

Dannebrogordenen blev indstiftet i 1671 og havde dengang kun én grad – betegnet Hvid Ridder. I 1808 blev den dog inddelt i flere grader, og kredsen af dekorerede blev udvidet til også at omfatte borgerligt fødte personer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095