23948sdkhjf

Tankmarked i gallop opvejer tab i tørlast hos Norden

Det kombinerede tank- og tørlastrederi Norden er kommet ud af et corona-præget andet kvartal med et driftsresultat, der ligger hele 143 pct. over niveauet i samme kvartal sidste år. 

Det fremgår af det netop præsenterede kvartalsregnskab.

I et første halvår med ekstrem markedsvolatilitet leverede Norden et stærkt resultat og agerede samtidig på attraktive muligheder inden for handel med tørlastskibe, udtaler rederiets CEO Jan Rindbo i regnskabet.

Driftsresultatet endte på 85,8 mio. dollar, hvor samme post i samme kvartal sidste år viste et overskud på 35,3 mio. dollar. Set for hele første halvår ligger driftsresultatet i år dog stadig en anelse under niveauet fra sidste år, hvor de to første kvartaler endte i 87,7 mio. dollar. 

Stor forskel segmenter imellem

Der er dog stor forskel på, hvordan det gik for Nordens tre forretningssegmenter. I Tank Operator, der omfatter tankskibe inde på korte charteraftaler, sørgede en historisk stor stigning i spotraterne i april og maj for, at segmentet kom ud af kvartalet med et overskud på 22 mio. dollar. Til sammenligning gav samme kvartal sidste år et tab på tre mio. dollar. 

I Asset Management, der omfatter Nordens flåde bulk- og produkttankskibe, som enten er ejede (36 skibe) eller inde på lange charteraftaler (56 skibe), lykkedes det at lave et overskud på 11 mio. dollar i kvartalet. 

Endelig er der forretningssegmentet Dry Operator med bulkskibe inde på korte charteraftaler. Markedet har ifølge Norden været præget af "ekstremt" lav aktivitet med "meget lave" spotrater, hvor raterne for supramax- og panamax- skibe i snit lå 34 pct. lavere end i andet kvartal 2019. Norden betegner derfor underskuddet i Dry Operator på fire mio. dollar som et tilfredsstillende resultat. 

Har genvundet tro på året

Samlet set endte Nordens andet kvartal med et overskud på 29 mio. dollar, hvor samme kvartal sidste år gav et underskud på 12 mio. dollar. De positive takter fører nu til, at Norden hæver forventningerne til årets samlede resultat. Hvor forventningen til 2020 tidligere hed et justeret resultat imellem 30-80 mio. dollar, hedder den nu 40-80 mio. dollar. 

Som det har været gældende i den første halvdel af 2020, forventer Norden dog også store udsving imellem de enkelte forretningssegmenter i den sidste halvdel af året. Udviklingen i brændstofpriser, hvor spændet mellem den traditionelle HFO-bunker og den nye lavsvolvsholdige bunker er blevet mindre, kommer til at give et lavere resultat i Asset Management. 

Dry Operator forventes at lande en margin pr. skibsdag, der svarer til gennemsnittet over de seneste fire kvartaler og et aktivitetsniveau på niveau med 2019 eller en anelse derover. 

I Tank Operator ser ratefesten ud til at være forbi, og Norden forventer et resultat for segmentet i andet halvår, der vil være "meget svagere" end i årets første halvdel. 

Læs også: Torm-boss forventer ingen gentagelse af gyldent halvår

Dampskibsselskabet Norden A/S
mio. dollar 2. kvt. 2020 2. kvt. 2019
Nettoomsætning 615,7 624,6
Resultat af primær drift (ebitda) 85,8 35,3
Kvartalets resultat 29,0 -8,4
Kvartalets justerede resultat 29,0 -11,4
Egenkapital  917,3 825,1
Brændstofforbrug (gram CO2 pr. ton-sømil) 9,56 8,18
Regnskabsåret blev afsluttet 31. juni 2020.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125