Krisen i Det Røde Hav har boostet brændstofgigant i Vestafrika: "Vi arbejdede på højtryk døgnet rundt"

Da verdens største containerrederier i de sidste uger af december 2023 på stribe omdirigerede de første skibe fra Det Røde Hav til fordel for den 6.500 km lange omvej syd om Afrika, fik bunkerselskabet Monjasa rygende travlt.
Vi arbejdede på højtryk for at sikre, at verdens største containerrederier fik den nødvendige brændstofforsyning, mens de omlagde deres sejlruter Simone Piredda, Trading Manager for Monjasa, Mellemøsten og Vestafrika
Det fortæller Simone Piredda, Monjasas Trading Manager for Mellemøsten og Afrika i et interview med Søfart om et mere ukendt aspekt af skibsfartens ruteomlægning i kølvandet på Houthi-oprørernes skibsangreb i Det Røde Hav, som en væsentlig del af den globale skibstrafik normalt besejler.
Branchens tilpasningsevne blev testet
- Vi var løbende i tæt kontakt med rederierne men situationen i Rødehavet udviklede sig meget hurtigt hen imod slutningen af 2023. Med den nye nødvendige rute syd om Afrika var alles øjne pludselig rettet mod Vestafrika som oplagt område for bunkering, og vi havde nogle meget travle dage. Det var nu at leverandørernes og hele regionens evne til at tilpasse sig de skiftende handelsmønstre skulle stå sin prøve. Og med meget korte deadlines, fortæller Simone Piredda.
Allerede den 21. december 2023 havde selskabet leveret bunker i området til de første store containerskibe fra Asien, der ellers skulle have sejlet til Europa via Suezkanalen.
Monjasa har været til stede i Vestafrika siden 2010 og havde allerede et tankskib fast placeret ud for Walvis Bay i Namibia. Men efterspørgslen betød, at man måtte omdirigere yderligere to tankskibe til området.
- Vi arbejdede på højtryk for at sikre, at verdens største containerrederier fik den nødvendige brændstofforsyning, mens de omlagde deres sejlruter, fortæller Simone Piredda, som fortæller, at det især var Monjasas eksisterende kunder i containersegmentet men også tørlast- og tankrederier, som efterspurgte markant mere bunkers ved Namibia.
Ved årsskiftet til 2024 valgte Mærsk og de andre globale rederier permanent at omlægge deres sejlruter fra Det Røde Hav til rundt om Kap Det Gode Håb. Dermed blev efterspørgslen kun øget yderligere.
Hundredevis af ekstra skibe
Ifølge tal fra FN's konference for handel og udvikling steg antallet af skibsankomster ved Kap Det Gode Håb i første halvår af 2024 med 89 pct.
Væksten gav ikke kun travlhed i Vestafrika men i en række af regionens havne fra Port Louis på Mauritius og helt til De Kanariske Øer og Gibraltar, hvor regionens forsyningskapacitet blev testet.
I forhold til volumener har Monjasa kun validerede tal for 2023 samlet for Mellemøsten og Vestafrika, hvor selskabet i 2023 leverede 1,8 mio. ton bunker.
Om tallene for 2024 bekræfter Simone Piredda, at det højere aktivitetsniveau kan aflæses i den samlede volumen for Vestafrika i 2024.
Omdirigeringen af skibene væk fra Det Røde Hav og syd omkring Kap Det Gode Håb har ikke kun øget efterspørgslen på bunker i Walvis Bay, men i en lang række havne fra Port Louis på Mauritius og Durban i Sydafrika til de sydeuropæiske havne på især De Kanariske Øer og Gibraltar.
I februar 2025 holder rederierne fortsat fast i deres nye ruter syd om Afrikas Horn på trods af Israels og Hamas' våbenhvile fra 19. januar, som foreløbig har stoppet skibsangrebene i Det Røde Hav.
Fastholder fokus på Vestafrika
Søfart spørger derfor Monjasas mand i Vestafrika, hvad rederiet forventer der vil ske, når kundernes skibe vender tilbage til ruten gennem Det Røde Hav og Suezkanalen.
Vi forventer også at få bedre tid til at efterkomme andre mere specialiserede og udfordrende leveringer som tager tid at planlægge og udføre Simone Piredda, Trading manager for Monjasa, Mellemøsten og Asien
- Når aktivitetsniveauet i Vestafrika vender tilbage til normalen, retter vi også fokus tilbage på tiden før krisen i Rødehavet, hvor vi fokuserer mere på eksempelvis offshore-industrien, siger Simone Piredda.
Blandt andet med bunkerskibet 'Monjasa Hunter', som selskabet købte i 2024, og som med en længde på kun 101 meter men med en kapacitet på knap 8.000 ton har de rigtige mål til den del af industrien.
- Vi forventer også at få bedre tid til at efterkomme andre mere specialiserede og udfordrende leveringer som tager tid at planlægge og udføre, siger Simone Piredda.
Selvom den samlede efterspørgsel efter bunkers i Vestafrika vil falde, når skibene vender tilbage til Suezkanalen, forventer Monjasa fortsat at være stærkt til stede i Vestafrika:
- Monjasa har haft egne skibe i Vestafrika siden 2010 og vi har set markederne gå op og ned mange gange. Vores flåde er blevet en fast del af den maritime infrastruktur og vi er løbende med til at levere den logistik, som skal til for at udvikle de lokale shippingmarkeder fra Guineabugten og ned til Namibia. Vestafrika vil altid være et fokusområde for Monjasa, siger Simone Piredda.
Monjasa
- En af verdens ti største leverandører af bunkers
- Leverede i 2023 6,5 mio. ton skibsbrændstof (konventionel bunker og biofuel)
- Opererer en flåde af 35 tankskibe - heraf 17 ejede skibe
- Over 600 medarbejdere
- Hovedkontor i Fredericia, og 13 internationale kontorer fra Panama til Shanghai
- Nøgletal for 2023: Omsætning 30 mia. kr. Nettoresultat 751 mio. kr. Egenkapital, 2,8 mia. kr. (2023)