23948sdkhjf

Minister garanterer finansiering af 'Georg Stages' dobbelttogter

Både 'Georg Stage' og 'Danmark' står til at få øget bevillingerne. 'Georg Stage's direktør roser regeringen og kalder løsningen en sejr for det blå, det grønne og det unge Danmark

Opdateret 12:48 med citater fra Pia Ankerstjerne.

Skoleskibet 'Georg Stage' får midler til at sejle to togter om året frem til 2028. 

Det oplyser uddannelsesministeren i en pressemeddelelse. 

Regeringen foreslår med sit forslag til finanslov for 2025 at afsætte ekstra 9,3 mio. kr. årligt til Skoleskibet 'Georg Stage' og 15,5 mio. kr. årligt til Skoleskibet 'Danmark' til dobbelttogter i de kommende fire år.

Derudover foreslår regeringen at afsætte 4,1 mio. kr. årligt i de næste fire år til renovering og vedligehold af 'Danmark'. 

- I årevis har vi med elever og besætning på skibet knoklet for at få en langsigtet løsning. Nu er det lykkedes, og jeg er begejstret på vores kommende elevers vegne, siger Asser Amidissen.

- Vores elever er stærkt efterspurgte i erhvervet, ja de bliver nærmest bliver suget ud i gode jobs, så dobbelttogterne er en sejr for Det Blå Danmark, siger han.

En investering

'Georg Stage' har haft penge til ét togt på finansloven, mens penge til årets andet togt er faldet på plads senere i form af såkaldte ekstrabevilliger.

Den ordning har Asser Amdissen ved gentagne lejligheder kritiseret, fordi det gør det svært for ham at planlægge togter, besætning og personale ret langt ud i fremtiden.

Det fortalte han i et interview med Søfart denne uge.

Han mener, det er forfejlet, at finansieringen til 'Georg Stage' er blevet set som en udgift - man bør snarere se det som en investering i, at unge får en uddannelse. Unge, der ellers risikerede at falde ud af arbejdsmarkedet, argumenterede han for. 

- På Georg Stage uddanner vi de folk, der kan bygge og vedligeholde havvindmøllerne. Samtidig har vi på Georg Stage rigtig godt fat i de unge, der ellers står uden job og uddannelse. Derfor er dobbelttogterne en sejr for det unge Danmark, siger han.

Uddannelsen på Georg Stage tager 20 uger, og skibet kan derfor uddanne to hold elever om året. 

I både 2021 og 2023 blev skibets andet togt dog taget af finansloven, og kom først på igen efter forhandlinger mellem regering og oppositionspartierne. Den usikkerhed slipper eleverne nu for de næste fire år.

- Regeringen skal roses for at finde en løsning, der rækker frem til år 2028, siger direktør Asser Amdisen og fortsætter.

- Vi har tilmed en stabel af ansøgninger så høj som stormasten, så det er helt rigtigt set af regeringen at lade os fortsætte med dobbelttogter. Nu kan vi også være med til at dele vores erfaringer med andre uddannelsesinstitutioner og bidrage til udviklingen af erhvervsuddannelser generelt, siger han. 

Planlægning på skemaet

Også Pia Ankerstjerne, der er direktør for Martec, der driver 'Skoleskibet Danmark', er positivt stillet: 

- Det er enormt positivt, at ministeren og regeringen nu har afsat midler på finansloven til dobbelttogt for skoleskibene. Det betyder at der kan uddannes flere til det Blå Danmark, hvilket der er brug for, lyder det. 

For 'Skoleskibet Danmark' er den fireårige bevilling også et praktisk hensyn, der vejer tungt. 

- Det er også en stor fordel at planlægningshorisonten er fire år. Det betyder at vi ved, hvad vi skal regne med - og at vi dermed få en mere stabil drift og jobsikkerhed for vores dygtige medarbejdere, siger Pia Ankerstjerne. 

Skoleskibet 'Georg Stage'

  • Stiftelsen Georg Stages Minde er verdens ældste sejlende søfartsskole og blev stiftet i 1882. 
  • Det nuværende skib Georg Stage er en tremastet fuldrigger fra 1934. 
  • Skibet optager 63 elever på hvert togt. 
  • Ombord uddannes de unge til ubefarne skibsassistenter, som er den maritime grunduddannelse. 
  • Seks ud af ti Georg Stage-elever har ingen eller en afbrudt uddannelse bag sig, når de går ombord. 
  • 95% af Georg Stages elever gennemfører uddannelsen
  • 99% af eleverne kommer i job eller videre uddannelse efter togtet. 
  • Dobbelttogtet til Georg Stage koster 9 mio. kr.
  • Georg Stages resultater er dokumenteret af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Kilde: Stiftelsen bag 'Georg Stage'

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078