23948sdkhjf

Fremtidens skibsproduktion tager form med ti meter høj portalkran med fire robotarme

Mangel på hænder i den maritime sektor skal afhjælpes af forskningsprojekt om robotter og kunstig intelligens

Med kæmperobotter og kunstig intelligens - bedre kendt som AI - vil forskere fra Syddansk Universitet (SDU) sammen med danske værfter og virksomheder automatisere dele af den danske skibsproduktion.

Det oplyser SDU i en pressemeddelelse tirsdag.

Ved at udvikle nye automatiseringsløsninger, som vil kunne lette produktionen af alt fra færger til fregatter, sigtes der efter at løse manglen på hænder i den maritime sektor.

Udviklingen af løsningerne kommer til at foregå på SDU's Center for Large Structure Production (LSP) i løbet af de næste fire et halvt år.

- Vi forventer, det vil give den maritime industri helt nye produktionsmuligheder, styrke konkurrenceevnen og forhåbentlig bidrage til at afhjælpe fremtidens mangel på arbejdskraft, siger Jenny Bratt, direktør i Danske Maritime, i meddelelsen.

Portalkran på vej

De fysiske rammer er under opførelse på Odense Havn.

Det indebærer også en ti meter høj portalkran med fire robotarme. Den kan betjene svejseudstyr, malersprøjter og slibeskiver samt udnytte kameraer til at efterprøve arbejdets kvalitet.

- Lige nu er produktionen af skibe i høj grad afhængig af manuelt arbejde, som er svær at finde, og industrien har traditionelt set været meget vanskelig at automatisere, fordi det foregår i så stor skala. Det er det problem, vi kan løse i LSP, siger professor og leder af SDU LSP Christian Schlette.

- Vi har udstyret og kompetencerne til at udvikle, afprøve og implementere automatiseringsløsningerne, så virksomhederne ikke behøver at investere i noget meget dyrt udstyr, som de så først derefter kan begynde at tilpasse netop deres produktion.

Robotter skal også kunne gå i gang med at producere skibsmoduler med automatisk programmering fra en virtuel 3D-model af skibe.

Det har potentialet til at revolutionere hele den maritime sektor, lyder det.

Forskningsprojektet har fået 33 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden. Det samlede budget ligger på 47 millioner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079