23948sdkhjf

Haltende Hanstholm Havn vendt på vælgermøde: Konservative tvivler på, kommunen kan klare det alene

Det haster med at finde løsninger på det blødende underskud hos Hanstholm Havn, var folketingskandidaterne enige om til vælgermøde. 

Nogle hundrede meter fra det skvulpende aftenmørke havvand i Hanstholm Havn, mødtes seks lokale folketingskandidater torsdag aften til vælgermøde i Hanstholm Bycenter.

Foran et gabende tomt butikslokale i centret, som nærmest symbol for de også u-udlejede arealer på havnen, diskuterede de fremmødte kandidater, hvordan man sikrer havnens overlevelse.

For det er ingen hemmelighed, at havnen kæmper med et million-underskud på andet år. Det viser 2021-resultatet med et underskud på 17,6 mio. kroner på bundlinjen.

Det er hundrede procent sikkert, at vi ikke skal lægge endnu flere afgifter på erhvervet, for hvis ikke fiskerne har råd til at komme på havet, så bliver de røde tal i havnens regnskab endnu større Brian Nielsen, folketingskandidat, Nye Borgerlige

- Vi har givet milliardgaranti, og kan havnen ikke formå at få overskud, så bliver det altså Thisted Kommunes skatteborgere, der skal betale det underskud, lød det fra Lene Kjelgaard Jensen fra Det Konservative Folkeparti, som også sidder med i både Thisted Kommunes byråd og tidligere medlem af havnebestyrelsen.

Jeg har ikke svaret

Der var en rørende enighed om, at en løsning haster. For indenfor i alt fem år skal havnen efter havnelovens paragraf 9, stk. 16 kunne generere overskud.

- Det er en kæmpe udfordring, og det er ikke sikkert, at vi kan finde en løsning på så kort tid at vi kan undgå det, lød erkendelsen fra Lene Kjeldgaard Jensen.

- At lave det om til et aktieselskab, der tror jeg, at det løb er kørt, fortsatte hun.

Flere af de fremmødte kandidater kom med mere selverkendelse, end man er vant til at høre fra folketingspolitikere, da de fra en fremmødt vælger blev spurgt om netop spørgsmålet "hvordan sikrer vi havnens overlevelse her og nu?"

- Jeg har ikke svaret, lød det fra Nye Borgerliges kandidat Brian Nielsen.

Samme lød fra SF's Thorkil Olesen.

Og Berit Raldin fra Enhedslisten, stemte i, men gav alligevel også et hint om hendes bud på løsningen på sigt.

- Jeg har heller ikke noget godt svar, indtil vi forhåbentlig får et energieventyr i gang, sagde hun.

Nye Borgerlige kunne dog i stedet godt uddybe, hvad man i partiet absolut ikke synes er en god idé.

- Det er hundrede procent sikkert, at vi ikke skal lægge endnu flere afgifter på erhvervet, for hvis ikke fiskerne har råd til at komme på havet, så bliver de røde tal i havnens regnskab endnu større, lød det fra Brian Nielsen.

- Vi bliver nødt til at tage nogle risici her, for vi får en regning på et tidspunkt uanset hvad, fortsatte Brian Nielsen.

Skepsis over infrastruktur-penge

Det er energi-initiativer, såsom Power-to-X, som partierne er enige om, er et stort potentiale for havnen.

Derudover pegede flere af kandidaterne på, at også infrastrukturen til godstransporten bør prioriteres.

Her blev de 700 mio. kr. til udvidelsen af Rute 26 rost meget og erhvervsminister Simon Kollerup fra Socialdemokratiet, der også var til stede noget af tiden under vælgermødet, blev rost for sin indsats i den forbindelse.

Men her er Thorkil Olesen fra SF skeptisk:

- Jeg har fra starten været skeptisk over de 700 mio. kr. Ingen ved hvad de skal bruges til. Det er skrevet ind i aftalen, at det skal være samfundsøkonomisk rentabelt, men det skal først beregnes. Så får vi så rent faktisk den udvidelse? spurgte han retorisk. - Det er spændende, sagde han, og uddybede i øvrigt med, at lastbiler ikke har brug for en bred motorvej.

- De har bare brug for en vej, hvor de kan køre 80 km/t, sagde han.

Kalder på national interesse

Men Lene Kjelgaard Jensen pegede også på, at det måske ikke er kommunen alene, der bør bære ansvaret for havnen.

- Jeg har svært ved at se, at en kommune af vores størrelse kan løfte det alene, og der kunne man jo forestille sig, at der var en national interesse i en havn af den størrelse, lød det fra Lene Kjelgaard Jensen. 

Hun understreger dog, at hun ikke ved, om hun har rygdækning fra sit parti til den kommentar.

Alternativet sætter sin lid til, at den nye bestyrelse kan skabe en bedre retning for havnen.

- Havnen har været inde i en turbulent periode på bestyrelses- og direktørniveau og forhåbentlig er vi nået dertil, at nu er der ro på, og der bliver skåret ind til benet og lagt en klar strategi. Og det er forhåbentlig det, der gør, at havnen holder snuden over vande, sagde Joachim Pletner Kjeldsen fra Alternativet.

Der er allerede gået to år med underskud for Hanstholm Havn, så der er i alt tre år tilbage til at generere underskud, før Thisted Kommune efter havneloven skal overtage havnen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093