23948sdkhjf

Houthi-missil rammer olietanker - kendt fra nyligt dansk havari

Houthi-bevægelsen har ramt den formodede skyggetanker 'Andromeda Star' - kendt fra en nylig skibskollision ved Saltholm - med flere missiler  

Houthi-bevægelsen i Yemen har angrebet og ramt olietankeren "Andromeda Star" med missiler. Det siger bevægelsen lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

USA's centralkommando (Centcom) bekræfter, at de iranstøttede houthier har affyret tre ballistiske missiler mod Det Røde Hav fra Yemen, hvilket har forårsaget mindre skader på 'M/S Andromeda Star'.

-Et missil landede i nærheden af en anden olietanker, 'MV Maisha', men skibet tog ikke skader, skriver Centcom på det sociale medie X.

'Andromeda Star' er det samme skib, som den 2. marts i år kolliderede med det mindre bulkskib, 'Peace',ud for Saltholm i Øresund. Skibet er 15 år gammelt, sejler under Panamaflag og indgår ifølge Bloomberg i Ruslands skyggeflåde. 

Skyggeflåden er ofte ældre og underforsikrede olieskibe, de sejler sanktioneret russisk råolie ud af landet oftest via Østersøen og tæt på danske kyster. 

Ifølge sikkerhedsfirmaet Ambrey var olietankeren på vej fra Primorsk i Rusland til Vadinar i Indien, der huser nogle af landets største olieraffinaderier. 

Talsmand for houthi-bevægelsen Yahya Sarea siger, at 'Andromeda Star' er britiskejet. 

Men ifølge sikkerhedsfirmaet Ambrey viser LSEG-data, at skibet i november 2023 blev solgt til et selskab på Seychellerne.

Houthibevægelsen har gentagne gange siden november affyret droner og missiler mod Det Røde Hav, Bab al-Mandeb-strædet og Adenbugten.

Det har tvunget rederier og speditører til at omdirigere skibe til længere og dyrere rejser rundt om det sydlige Afrika.

Tilmed har angrebene skabt frygt for, at Israel-Hamas-konflikten spreder sig og destabiliserer Mellemøsten yderligere.

Angrebet på 'Andromeda Star' - og fredagens angreb på bl.a. 'Maersk Yorktown' fra Maersk Line Ltd. kommer efter en pause i houthiernes angreb mod skibe med forbindelser til Israel, USA og Storbritannien.

Hangarskibet 'USS Dwight D. Eisenhower' er fredag via Suezkanalen sejlet mod Det Røde Hav, for at assistere den amerikanskledede koalition, som beskytter skibsfarten i området.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094