23948sdkhjf

Inspektionsskibet 'Thetis' er sejlet ind efter patrulje rundt om russiske skibe nord for Læsø, men hvorfor ligger de så tæt på vigtige kabler?

Der ligger fortsat to russiske fregatter og to andre russiske skibe ud for Ålbæk Bugt, og det danske forsvars opmærksomhed er langt fra svækket.

Vi er selvfølgelig ude ved fremmede statsskibe Forsvarskommandoen

For hvor det i første omgang var mindre skibe, Forsvaret havde i nærheden af de russiske fregatter, kunne man i onsdag se inspektionsskibet 'Thetis' sejle syd fra og op mod Frederikshavn. Her drejede inspektionsskibet imidlertid ikke af, men var onsdag sidst på eftermiddagen meget tæt ved de russiske fregatter.

Det skriver Søfarts søstermedie Nordjyske.

Igennem natten til torsdag kredsede 'Thetis' vedholdende om de russiske fregatter og skibe.

Ifølge Forsvarskommandoens presseafdeling er det helt normal procedure, at man lige viser sig, når der - som i dette tilfælde - er russiske fregatter i internationalt farvand tæt ved Danmark.

- Vi er selvfølgelig ude ved fremmede statsskibe, og det er både normalt og en god ide, lød det onsdag eftermiddag fra Forsvarskommandoen, som i øvrigt henviser til Rigspolitiet, da emnet handler om "kritisk infrastruktur".

Direkte adspurgt om det er på grund af episoderne ved Bornholm, hvor gasrørene Nord Stream 1 og 2 blev udsat for sabotage, at Forsvaret holder særligt meget øje med de russiske skibe, var svaret torsdag morgen fra Rigspolitiet: Ingen kommentarer.

Torsdag eftermiddag sejlede 'Thetis' så retur til Frederikshavn, hvor skibet nu ligger til kaj, mens den tyske ubåd TKMS Submarine 01 sejlede den modsatte vej over mod Sverige og efterfølgende er drejet nord om Skagen.

Det ser umiddelbart ikke ud til, at de to russiske fregatter ud for Ålbæk Bugt har givet sig til kende på siden Vesselfinder, der viser et skibs position. At de er der, har Forsvaret bekræftet overfor Nordjyske.

Et af de russiske skibe kalder sig 123 - men der skulle være tale om forsyningsskibet Kola - og først siden Thetis' ankomst har man permanent kunnet se det, som før da var offline i fire timer, og igen før da kun sporadisk viste sine koordinater på Vesselfinder.

Handler det om havbunden?

Hvis vi ser på, hvorfor inspektionsskibet kan tænkes at være sat ind for at holde øje med russiske skibe lige på det sted i Kattegat, skal vi muligvis ned på havbunden.

At Forsvarets interesse for russerne kan hænge sammen med, hvad der sker i dybet, er ikke bekræftet af Forsvaret, som kalder emnet "kritisk infrastruktur" og henviser til Rigspolitiet.

Men umiddelbart syd for de russiske fregatter og det tredje russiske skibs lokation ligger der på havbunden vigtige kabler: euNetworks og GlobalConnect 2, som forbinder internettet i hele og dele af Europa.

Desuden er der via Læsø andre vigtige kabler, som forbinder Europa med det øvrige Skandinavien.

Det skal igen understreges, at hverken Forsvaret eller Rigspolitiet vil kommentere ovenstående. Men sikkert er det, at Thetis, der er et af det danske forsvars lidt større skibe, i løbet af torsdag har ligget meget tæt på de to russiske fregatter ud for Ålbæk Bugt i strædet mellem Danmark og Sverige, mens Forsvarets store fregat Absalon har patruljeret på 12 sømilegrænsen syd for Bornholm.

Der var desuden i løbet af torsdag et fartøj fra den franske flåde, som var meget tæt på stedet, hvor ovenstående finder sted.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156