23948sdkhjf

Esbjerg Havn: Vi er klar til at blive knudepunkt for NATO

Regeringen ønsker at imødekomme et ønske fra USA og NATO om at bruge Esbjerg Havn som knudepunkt i forhold til militære transporter fra allierede og til Østersøområdet. Det vil kræve ombygning både til lands og til vands.

Dette er en god mulighed for Danmark til at levere støtte til de lande, som sender forstærkninger for at tage hånd om vores sikkerhed Søren Gade, Formand for Esbjerg Havns bestyrelse

Esbjerg Havns formand Søren Gade siger, at Esbjerg Havn er klar:

- Det er en god mulighed for både Danmark og Esbjerg til at levere støtte til vores allierede. Vi har et ansvar, fordi vi geografisk ligger godt, vi har den nødvendige knowhow og så er det en god mulighed for havnen, siger Søren Gade.

Regeringen har sat gang i arbejdet med at gøre Esbjerg Havn til et knudepunkt for at fragte militære styrker og udstyr fra USA og andre allierede til Østersøområdet og Baltikum. Fredag mødtes forsvarsminister Morten Bødskov (S) med både Esbjerg Havns bestyrelsesformand Søren Gade, havnedirektør Dennis Jul Pedersen og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) for at se nærmere på mulighederne for at gøre havnen klar til at blive et europæisk militært logistisk centrum.

Har tidligere været der

Ifølge Forsvarsministeriet er det især USA, der har udtrykt ønske om at bruge Esbjerg Havn til formålet.

Det amerikanske militær har flere gange benyttet Esbjerg Havn i forbindelse med øvelser, senest i april, hvor 300 amerikanske panserkøretøjer kørte i land i Esbjerg.

Formand for Esbjerg Havn, Søren Gade, siger i forbindelse med de nye planer, at Esbjerg Havn er klar til at hjælpe.

- Dette er en god mulighed for Danmark til at levere støtte til de lande, som sender forstærkninger for at tage hånd om vores sikkerhed. I Esbjerg har vi en fremragende placering geografisk i forhold til opgaven, så der ligger både et ansvar, som vi skal tage på os og en spændende opgave foran os, siger Søren Gade.

I regeringens oplæg er det betonet, at Esbjerg Havn ligger godt både i forhold til Nordsøen, jernbane, lufthavn og motorvej.

Store investeringer på vej

Når Esbjerg Havn skal være basehavn for NATO, kommer det ifølge regeringen til at kræve meget store investeringer på havnen. Derfor vil det allerede i dag blive diskuteret politisk, hvordan der kan bygges på Esbjerg Havn, så det bliver muligt for Danmarks allierede at transportere militærmateriel igennem Danmark.

- På Esbjerg Havn har vi i årtier udbygget havnen, håndteret de største skibe og kan flytte stort og tungt gods. Vi har en stor knowhow og så sent som i april lagde vi kaj til en stor NATO-øvelse, som gik godt. Så vi er klar til at hjælpe, siger Søren Gade.

Hvad der kommer til at ske på havnen, afhænger både af ønskerne fra de allierede, pris og miljøgodkendelser, som der efter mødet i dag skal ses nærmere på. Regeringen har meldt ud, at de håber på, at udbygningen og forandringerne på havnen kan være klar inden udgangen af 2023, dvs. klar til en stor NATO-øvelse i 2024.

Dybere sejlrende

Ombygningerne kommer til at kræve forandringer både til lands og til vands. Der skal blandt andet laves en dybere sejlrende og jernbanen skal forlænges med mere.

Esbjerg Havn har været involveret i udskibningen af over 4.000 offshore-vindmøller med en samlet kapacitet på over 22 GW og var så sent som i onsdags vært for et europæisk topmøde med deltagelse af blandt andre EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen og Tysklands kansler, Olaf Scholz.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14