23948sdkhjf

Organisation: Danmark tilbage på ret kurs med kommende forbud mod udledning af scrubbervand

Green Global Future roser miljøministeren for at være på vej med et forbud mod scrubbervand, som med 'ubetydelige' omkostninger vil give 'meget store miljøfordele'

Miljøministeren har netop annonceret, at han er på vej med et forbud mod skibes udledning af røggasvand fra scrubbere i dansk territorialfarvand. 

Det glæder miljøorganisationen Green Global Future, som sammen med en række danske NGO'er for et år siden efterlyste et forbud. 

- Ministeren har lyttet og vil nu forbyde udledning af røggasvand fra skrubbere i danske havområder til gavn for naturen. Samtidig vil forbuddet bringe Danmark på ret kurs i forhold til FN’s Havkonvention artikel 195, der forbyder udledning af røggasvand fra skrubbere, siger seniorrådgiver Kåre Press-Kristensen i en pressemeddelelse. 

68 mio. ton scrubbervand

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at udledningen af scrubbervand fra skibe er en væsentlig kilde til for høje niveauer af en række tungmetaller og tjærestoffer som bly, cadmium, anthracen og benz(a)pyren i havmiljøet.

Ifølge Miljøstyrelsen kommer op imod 20 pct. af udledningen af nikkel og syv pct. af udledningen af anthracen kommer fra scrubbervand.

International Council on Clean Transportation estimerede i 2020, at der udledes 68 mio. ton scrubbervand indeholdende tungmetaller og tjærestoffer indenfor 22 km fra kysten i Danmark. Det gør Danmark til det land i verden, hvor der udledes den sjettestørste mængde. 

Miljøministeriet er nået frem til, at et forbud vil koste erhvervet investeringer for samlet 42 mio. kr. 

- Forbuddet vil tvinge skibene til at bruge renere brændstof og forurene mindre, siger Kåre Press-Kristensen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095