23948sdkhjf

Ny tårnfabrik på Esbjerg Havn bliver afgørende for Valmont SM

Det er kompliceret og dyrt at fragte syv meter brede og 250 tons tunge vindmølletårne fra Rødekro i Sønderjylland til havnen i Esbjerg. Det vil tårnproducenten Valmont SM fra Rødekro i Sønderjylland tage konsekvensen af. Derfor har Valmont SM indgået en aftale med Esbjerg Havn om, at havnen opfører de rå bygninger til en ny fabrik, hvor Valmont SM fra 2024 vil producere op mod 135 ståltårne til offshore-vindmøller.

Læs også: Sætter navn på ”hemmelig” tårnproducent: Esbjerg Havn klar til at investere en halv milliard

- Vi har lavet en eksklusiv aftale om at operere på Esbjerg Havn, forklarer Valmont SM’s direktør, Niels Brix. Aftalen med Esbjerg Havn er kommet i hus kort tid efter, at den nye direktør er tiltrådt. Den er et vigtigt element i strategien om, at Valmont SM nu skal satse benhårdt på serieproduktion af store komponenter til vindmøller, som tårne og vindmøllehuse. Direktøren bekræfter, at ekslusiv-aftalen betyder, at en konkurrerende tårnproducent ikke vil kunne få samme mulighed for at leje eller opføre en fabrik på Esbjerg Havn.

Stor investering

Niels Brix forklarer, at der er tale om, at Esbjerg Havn finansierer opførelsen af de rå fabrikshaller, mens Valmont SM skal investere i produktionsfaciliteterne som svejserobotter, anlæg til overfladebehandling, kraner og hvad der nu ellers er brug for, når man skal bygge vindmølletårne i den kaliber. Så selv om det er Esbjerg Havn, der står for den største investering ved at opføre bygningerne, så er der også tale om en betragtelig investering for tårnproducenten af Rødekro.

Med en stor eksisterende fabrik i Rødekro i Sønderjylland, er det en stor beslutning at flytte produktion af offshore-tårne til Esbjerg. Men Niels Brix er ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning.

- Generelt vil offshore-markedet vækste voldsomt. Også i vores del af verden. I 2024 tager markedet for offshore vind for alvor fart, siger direktøren om, hvorfor det også er vigtigt at tage skridtet nu.  Han mener ikke, at Valmont SM kan fortsætte med at producere tårne til offshore vindmøller i Rødekro, fordi de blot bliver større og større og derfor også et større problem at fragte til Esbjerg.

Esbjerg er central for havvind

Hvor Esbjerg Havn i mange år har været central for offshore-industrien i Nordsøen, så er der gennem de seneste år sket en transformation, så Esbjerg Havn spiller en stor rolle i forhold til havvindmølleparker.

- Esbjerg er central for udskibning af vindmøller, forklarer Niels Brix om, hvorfor valget er faldet på Esbjerg Havn. Valmont SM bruger i forvejen Esbjerg Havn til udskibning af vindmøller. Men de største vindmøller er blevet så store, at det er blevet en tiltagende kompliceret og dyr affære at transportere de brede, lange og tunge vindmølletårne produceret i stål. Især tårnene til de største offshore-møller giver udfordringer. Men frem til at fabrikken står færdig i 2024, kan der stadig leveres offshore-tårne fra Rødekro.

- Vi kan godt levere de store vindmølletårne fra Rødekro frem til 2024 både til Esbjerg og Aabenrå Havn, forsikrer Niels Brix.

Fordi vindmøllerne år for år har vokset sig større, er de også ved at vokse sig større, end fabrikken i Rødekro kan håndtere. Så alternativet til at opbygge en fabrik på havnen i Esbjerg vil være, at fabrikken i Rødekro skulle udbygges. Nu skal den i stedet fortsat bruges til at bygge de vindmøller, som skal stå på land, og som derfor ikke er ligeså store, som offshore vindmøllerne.

Udover at Valmont SM kan læsse de store vindmølletårne direkte på et skib i Esbjerg Havn, så bliver det også lettere for virksomheden at få leveret stål, som også kan blive leveret på kajen i Esbjerg.

Fælles kamp mod kinesisk statsstøtte

Valmont SM har sammen med den anden store danske producent af vindmølletårne, Welcon, kæmpet for, at EU skulle indføre straftold på vindmølletårne importeret fra Kina. Efter flere års kamp lykkedes det i december måned 2021, så der blev lagt en straftold på vindmølletårne importeret fra Kina. Straftolden bliver på mellem 7,2 og 19,2 procent og dermed ikke helt så høj, som Valmont SM og Welcon havde håbet. Men det vil under alle omstændigheder stille de danske tårnproducenter i en bedre konkurrencesituation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112