23948sdkhjf

Flagstat bekræfter: 'Wakashio' grundstødte i jagt efter mobil-signal

Det var ønsket om at fange signal til telefon og internet, der fik kaptajnen på bulkskibet 'Wakashio' til at afvige fra den oprindelige rute og gå helt tæt på Mauritius den 25. juli i år. 

Det skriver det panamesiske skibsregister i en pressemeddelelse, efter at forløbet op til grundstødningen af det 299,5 meter lange skib er blevet klarlagt i en foreløbig rapport.

Heraf fremgår det, at kursændringen kan relateres til fejringen af et besætningsmedlems fødselsdag.

- Det har vist sig igennem afhøringer af besætningen, at kursændringen fandt sted på opfordring fra skibets kaptajn, som gav instrukser til at nærme sig Mauritius i en afstand af omtrent fem mil. Man søgte efter et telefon- og internetsignal, så besætningsmedlemmerne kunne kommunikere med deres familier, skriver Panama Ship Registry i pressemeddelelsen.

Læs også: 'Wakashio' er brækket over i to

Både kaptajn, førstemaskinmester og førsteofficeren var tilstede på broen, da kursændringen, som skibsregisteret beskriver som "upassende", fandt sted.

Den sidste ændring af kursen, der blev foretaget i ECDIS'en, blev foretaget kl 18:02, og skibet grundstødte kl. 19:25. Ifølge analytikere, som har bidraget til den foreløbige efterforskning, ville grundstødningen have været undgået, hvis mandskabet på broen havde udvist godt sømandsskab.

Læs også: Rederi vil bjærge 'Amorella' i morgen

Dertil kommer, at det var et forkert elektronisk søkort i en forkert skala, der blev anvendt på broen, hvilket gjorde det umuligt at tage højde for de nøjagtige bundforhold. 

Læs også: Mauritius kræver 200 millioner kroner af Japan efter oliespild

- Manglen på supervision og overvågning af navigationsudstyret, distraktion skabt af, at den vagthavende mister kursen totalt, og for stor selvtillid under vagten, er blandt de faktorer, der førte til grundstødningen og den delvise synkning af fartøjet på et koralrev ud for Mauritius, skriver skibsregisteret.

Som Søfart tidligere har skrevet, var 'Wakashio' i ballast på vej fra Asien til Brasilien, da skibet passerede Mauritius. Efter grundstødningen knækkede skibet over i to, og den forreste del af skibet er blevet trukket længere ud på havet, hvor den er sunket.

Den 58-årige indiske kaptajn på 'Wakashio' er sat bag tremmer på Mauritius. Det panamesiske skibsregister har endnu ikke fået lov til at afhøre ham, og har heller ikke haft adgang til skibets VDR, som det lokale politi er i besiddelse af. 

Læs også: Fokus rettet mod 'Wakashio's bagerste del efter sunkne lastrum

Kommenter på artiklen (3)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156