23948sdkhjf

73-årig rederidirektør sætter ny fart i karrieren: Styrer græsk rederi fra København

Overgangsfigur.

Sådan lød den typiske kommentar, da Torben Janholt i september 2017 overtog posten som adm. direktør for det nødlidende, græske tørlastrederi Pioneer Marine. Men af en overgangsfigur at være har han nu siddet temmelig længe, skulle man mene. Eller også har grækerne bare en anden fortolkning af begrebet end vi har herhjemme.

73-årige Janholt har ingen planer om at trække sig tilbage og hellige sig passionen for landevejscykling.

- Virksomhedens ejer bad mig om at overtage posten som CEO i forbindelse med en række ændringer i ledelsen. Personligt er jeg faldet godt til i rederiet, der er etableret et godt samarbejde med organisationen, så at tale om tilbagetrækning må vente til arbejdet er gjort færdigt.

Udfordring
Torben Janholt mener ikke, at det udgør nogen nævneværdig udfordring at styre et græsk rederi fra hans kontor i Hellerup med afstikkere til hovedkontoret i Athen ca. én gang om måneden. Men han erkender, at det er en særlig konstruktion, hvor hans rolle som CEO er mere overordnet, og mindre detaljeorienteret, end normalt.

- Jeg er jo en gammel rotte i rederifaget og tørlast er vel det marked, jeg har arbejdet mest med. Jeg har styr på flåden, teknologien, markedet og organisationen, lyder det fra Janholdt. Selv om han ikke kommer dagligt på kontoret, er han i daglig kontakt med ledelsesteamet i Athen.

Torben Janholt fortsætter:
- I dag ved alle medarbejderne i Athen at jeg er en del af teamet men at jeg også følger med og korrigerer, hvis der er afvigelser fra den ramme, som vi har udstukket i enighed. Det skaber en klarhed og åbenhed, siger Torben Janholt og fortsætter:

- Når man kender forretningen in detail og har tillid til medarbejderne, så er det også ekstremt meningsfuldt at uddelegere ansvaret, lyder det fra Torben Janholt. Men så kommer tilføjelsen:

- Som jeg plejer at sige: Delegation without control is the same as abdication.

Torben Janholt blev rykket fra bestyrelsen og op som CEO som følge af dårlige resultater og en total udskiftning af ledelsen. Det skabte usikkerhed og dårlig stemning, men i dag er det hele vendt, lyder vurderingen.

- Vi har en enkel og slank organisation, en klar strategi og ansvarsfordeling. Alle ved, hvad de skal og medarbejderne er knalddygtige til at gøre strategien til virkelighed. Alle arbejder hårdt. Undtagen mig. Jeg møder sent og går tidligt, lyder det fra Torben Janholt med et grin.

Overskud
Det netop offentliggjorte regnskab for 3. kvartal 2019 viser et overskud på 3 mio. dollars mod et overskud på 600.000 dollars i samme kvartal i 2018. Sidste år sluttede med ca .7 mio. dollars på bundlinjen.

Det kan man så sammenligne med det netop offentliggjorte kvartalsregnskab for den danske tørlastkæmpe, Norden. Norden kom ud af 3. kvartal med et resultat i den del af tørlastforretningen, der omfatter Nordens egne skibe, på plus 2 mio. dollars.

Med andre ord: Pioneer Marine slog Norden på indtjening på trods af, at Pioneer ejer langt færre skibe end Norden.

Torben Janholt er selvsagt tilfreds.

- Det er da en ekstremt tilfredsstillende udvikling. Resultatet fortæller mig, at vi har lagt den rigtige strategi, og at det nu gælder om at holde fast og fortsætte i det spor som vi har lagt i fællesskab, siger Torben Janholt

Med en hovedejer i skikkelse af den USA-baserede kapitalfond, Garrison Investment, i ryggen, er det lykkedes at øge flåden til 18 ejede skibe, heraf alle i handysize-Segmentet, mens rederiet har mellem seks og otte skibe inde i kommercielt management.

Solgt ud af flåden
- Vi arbejder på at sælge ud af den ældre del af flåden for at undgå dyre vedligeholdelsesomkostninger og tvungen installation af udstyr til ballastvandrensning, lyder det fra Torben Janholt.

Og siden 4. kvartal 2017 har der været sorte tal på bundlinjen i hvert eneste kvartal.

- Men det er ikke kommet af sig selv. Det har været en hård proces, hvor vi har skåret helt ind til benet. Vi har lukket samtlige kontorer bortset fra hovedkvarteret i Athen, hvorfra vi klarer både det operationelle og kommercielle. Også i Athen er der foretaget store ændringer i organisationen, forklarer Torben Janholt.

Selv mener han, at det vigtigste bidrag, som han har givet til Pioneer har været en overordnet målsætning om at ’placere sig bedre i markedet’.

Hvad betyder det?
- Det betyder at kende markedet til bunds og være på forkant med et ekstremt volatilt marked. Hvis man er godt placeret i markedet laver man de gode aftaler på det rigtige tidspunkt, og står parat med det rigtige tilbud til kunderne på det rigtige tidspunkt.

Torben Janholt fortsætter:

- I år har vi f.eks. formået af reducere antallet af åbne skibsdage på det rigtige tidspunkt og været på forkant med faldende rater mod slutningen af året. Vi har forstået at udnytte svingninger i markedet til at sikre nogle gode rater på den længere bane, lyder det fra Torben Janholt.

Janholts baggrund i det danske tørlastmiljø har dog heller ikke fornægtet sig. Pioneer har således omfattende forretninger med danske tørlastoperatører som XO, J. Lauritzen og Norden. Netop nu har Pioneer således seks skibe på sub-time charter hos danske operatører og rederier.

Dr. Death
Torben Janholt selv har noteret sig en stor forandring og et decideret stemningsskifte i rederiet.

- Det giver jo et kæmpe boost, at folk kan se, at den kurs vi følger, gør en forskel. Det betyder meget, at vi er profitable. Der er en begejstring og en anerkendelse af, at de mange svære beslutninger, som vi har truffet i fællesskab, rent faktisk har gjort en forskel, siger Torben Janholt. Sådan har det ikke altid været.

- Medarbejderne har givetvis ikke altid følt, at det var lige sjovt. I begyndelsen var de usikre på mig. De betragtede mig som Dr. Death, den høje mystiske dansker, der pludselig gik rundt på gangene og skulle lave alting om. Nu er alting forandret.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109