23948sdkhjf

Ulykke på dansk oliefelt er ifølge ansatte "kun et spørgsmål om tid"

Medarbejdere på Total Energies’ olieplatforme forstår ikke vigtige sikkerhedsprocedurer og frygter for sikkerheden. Engelsk fortsætter med at være det primære sprog, lyder det fra operatøren

Både på Dan- og Gorm-feltet mangler der dansksproget sikkerhedsmateriale. I stedet har de ansatte kun adgang til engelsksproget materiale, der betegnes som ”teknisk” rent sprogligt.

Det betyder, at en del af de ansatte ikke kan forstå de afgørende tekster, der skal skabe sikkerhed omkring olie- og gasproduktionen, som per definition er en farlig industri. Frygten hos flere ansatte er derfor, at situation får katastrofale konsekvenser.

Det viser en række tilsynsrapporter foretaget af Arbejdstilsynet, som EnergiWatch har fået aktindsigt i. 

Særligt på Dan-feltet er situationen alvorlig, viser en af tilsynets seneste rapporter, som blev udfærdiget i marts i år:

”Medarbejderne gav tillige udtryk for, at det efter deres opfattelse kun er et spørgsmål om tid, før der vil ske en ulykke, da de ikke fuldt forstår alt indholdet i essentielle procedurer og får forskellige svar i relation til forståelsen af procedurerne, alt efter hvem de spørger om uddybning og forklaring,” konstateres det i rapporten, skriver EnergyWatch.

Total Energies oplyser over for EnergiWatch, at engelsk er virksomhedens primære sprog, men at selskabet bestræber sig på, at de vigtigste procedurer også forefindes på dansk.

Skaber utryghed og stort arbejdspres

Total Energies’ eget ledelsessystem tilsiger da også, at f.eks. de såkaldte permit-to-work-procedurer, som bruges til at sikre, at arbejdet bliver udført sikkert og effektivt, skal forefindes på dansk.

Sådan forholder det sig ikke på Dan-feltet, ligesom en række andre procedurer, heriblandt de såkaldte Operational Safety Procedures (OSP’er), hverken står på dansk på Dan eller Gorm. Begge steder bekymrer denne mangel medarbejderne, skriver EnergyWatch.

”Arbejdstilsynet konstaterede ved tilsynet, at medarbejderne gav udtryk for en utryghed ved, at Operational Safety Procedurer (OSP’er) og andre essentielle offshore-procedurer ikke findes på dansk, men kun på engelsk,” lyder det f.eks. i den nyeste rapport fra Dan.

Medarbejderne giver generelt udtryk for, at de engelsksprogede procedurer typisk er skrevet på et for højt teknisk og kompliceret sprogligt niveau. 

”Arbejdstilsynet bemærker […], at Totals valg af sprog og ”niveau” af det valgte sprog i procedurerne kan være en bidragende årsag til, at medarbejdere giver udtryk for et stort arbejdspres,” skriver tilsynet i rapporten fra Dan. 

Bare en fejl

Jakob Lykke er formand i afdelingen Faglig Transport hos 3F og dermed talerør for en række af de ansatte, som arbejder i Nordsøen. EnergiWatch har delt uddrag fra tilsynene med ham.

- Det her er en indikator på, at der er noget grundlæggende galt. I hvert fald er der noget, som de helt sikkert skal have kigget på, når folk giver udtryk for det her. Det er også noget af det, vi hører fra vores medlemmer: At det her er en gennemgående udfordring, siger han.

Jan Toft Rasmussen, som er faglig sekretær hos Dansk Metal har fulgt sikkerhedsområdet i olie- og gasbranchen i 21 år, ligesom han har været med til at lave offshoresikkerhedsloven. Han kan sagtens sætte sig ind i, at manglende forståelse for procedurer kan skabe frygt hos de ansatte for, at det kan gå helt galt:

- Du behøver kun at lave en fejl, før der sker en ulykke. Det er der masser af muligheder for, hvis du får en procedure, hvor du ikke forstår sproget, eller hvis det er skrevet på en måde, hvor det kan misforstås, siger han til EnergyWatch.

Nathanael Herbomez, der er ansvarlig for nordsøoperationer hos Total Energies, oplyser til EnergyWatch, at Total Energies’ ”primære arbejdsinstruktioner” findes på både dansk og engelsk.

- Vores offshore-medarbejdere kommer fra mange forskellige lande, og det primære arbejds- lærings- og undervisningssprog er engelsk, for Total Energies er et globalt selskab. De fleste af vores offshore-medarbejdere har dog dansk som førstesprog, og vi har derfor valgt at sikre, at de primære arbejdsinstruktioner er tilgængelige på både dansk og engelsk," siger han til EnergyWatch.

Total Energies betalte 47 mia. kr. for at overtage Maersk Oil tilbage i 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078