23948sdkhjf

Greenpeace: Bruger AIS-data til at overvåge russisk olie

Miljøorganisationen Greenpeace bruger data fra blandt andet Marinetraffic til at overvåge laster med russisk olie.

Ålbæk Bugt ud for Skagen er en yndet destination for tankere lastet med russisk råolie. I flere tilfælde er det dokumenteret, hvordan den russiske olie er blevet omlastet til mindre fartøjer, der så har transporteret olien til destinationer i Europa. Trafikken er blandt andet dokumenteret af miljøorganisationen Greenpeace, der på Twitter har etableret en decideret Russian Tanker Tracker, der følger skibe, der kommer fra russiske havne lastet med russisk olie. 

AIS-oplysninger sladrer

Med skibenes AIS-oplysninger, som fx bruges af tjenesten Marinetraffic, kan Greenpeace endvidere se, hvis et skibs dybgang bliver mindre og mindre som følge af, at lasten losses over i andre skibe.

- Det er en af metoderne, der kan give en indikation. Vi har også adgang til oplysninger om lasten, typen af olie, hvor den er lastet, og hvor den skal hen, oplyser kampagnechef Sune Scheller fra Greenpeace til Søfart.

Han peger desuden på, at Greenpeace på baggrund af historiske data kan se, hvilken dybgang skibet har, når det ikke er lastet. Det tal kan relateres til skibets rapporterede maks dybgang, når det er fuldt lastet, og så kan den aktuelle last estimeres ud fra en ligning mellem de to punkter ud fra skibets dybgang.

Læs også: Russisk tanker forsøgt stoppet af svømmere og kajakker

Oplysningerne er blandt andet brugt til at dokumentere, hvordan det græske tankskib ‘Delta Pioneer’ med lasten næsten fuld af russisk råolie, har mindsket sin dybgang fra 14 meter den 1. marts til i dag på 8 meter, mens det har ligget i Ålbæk Bugt.

Greenpeace vurderer, at skibet har været lastet med 120.000 tons råolie til en værdi af omkring 538 mio kr.

Siden den russiske invasion af Ukraine den 24. februar har oplysninger fra Russian Tanker Tracker vist, at  mindst 189 gas- og olietankere er sejlet fra Rusland, og 88 af dem har haft en europæisk havn som destination

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11