Rekord: Nu over 10.000 erhvervsaktive maskinmestre

Med fuld beskæftigelse og rekordmange erhvervsaktive står de danske maskinmestrene stærkt rustet til at udfylde nøgleroller i den bæredygtige omstilling.
Det konstaterede formand Lars Have Hansen i beretningen på Maskinmestrenes Forenings 150. generalforsamling i Svendborg i onsdags den 9. marts.
Lars Have Hansen kunne se tilbage på et 2021, der på trods af Covid-19 udviklede sig gunstigt med fuld beskæftigelse og en rekord med over 10.000 erhvervsaktive maskinmestre på arbejdsmarkedet.
- Vores profession har aldrig stået stærkere, siden foreningen så dagens lys i 1873. Vi har aldrig tidligere været flere maskinmestre, og vi har aldrig bestridt så mange forskellige job i så mange forskellige brancher, sagde Lars Have Hansen og tilføjede, at maskinmestrene er overalt, fordi de viser deres værd:
- Hvis ikke vi fandtes, måtte man opfinde vores profession. Vi får tingene til at ske. Vi omsætter de gode ideer til virkelighed. Vi omsætter teori og regnestykker til praksis og gode business cases. De evner og kompetencer er der mere brug for end nogensinde før – i lyset af de store nationale og globale dagsordner, som vi står midt i.
Maskinmestrene er allerede dybt engageret i den grønne omstilling og vil fremover udfylde endnu flere nøglepositioner i den bæredygtige udvikling.
- Vi er på en mission med en kæmpemæssig omstilling af energisystemer, transport, forsyning og industri – og maskinmestrene står helt centralt og med nøgleroller i mange af de opgaver, som skal løses for at nå de nødvendige mål,” understregede Lars Have Hansen.
Kompetencer til fremtidens krav
Ifølge Maskinmestrenes Forenings egen aftager- og dimittendundersøgelse tyder alt på, at maskinmestrene er klædt godt på til også at løse de fremtidige opgaver.
- Den seneste undersøgelse viser, at maskinmestrene på fremtidens arbejdsmarked fortsat skal have gode samarbejdsevner, være innovative og have mod på at gøre tingene anderledes i morgen end i dag. Vi skal have en bred teknisk viden baseret på praksis, en organisatorisk og forretningsmæssig forståelse og skal kunne udvælge og anvende data til optimering af processer. Og sidst, men ikke mindst skal vi kunne kommunikere med alle interessenter og udfylde rollen som brobyggere eller katalysatorer mellem fagligheder – og lodret mellem hierarkier i organisationen, sagde Lars Have Hansen.
Maskinmesteruddannelsen spredes til nye byer
Formanden glædede sig ligeledes over en fortsat høj søgning til maskinmesteruddannelsen, men han stillede samtidig spørgsmål ved, om der bliver uddannet tilstrækkeligt med maskinmestre til at imødekomme fremtidens behov – særligt hvis den nuværende høje efterspørgsel fortsætter.
I samarbejde med maskinmesterskolerne og de maritime uddannelsescentre har Maskinmestrenes Forening ved en vedvarende profilering og branding formået at fastholde interessen for uddannelsen midt i et stort udvalg af andre uddannelser.
- Men vi bliver nødt til at styrke indsatsen endnu mere. Vi ser andre mere eller mindre beslægtede uddannelser med kig på den grønne omstilling, som bejler til de unge. Så der ligger en betydelig, fremtidig opgave i at udbrede budskabet om alle de forhold, der gør maskinmesteruddannelsen unik og værdifuld, sagde Lars Have Hansen.
Han roste de politiske ambitioner om at tilbyde uddannelser i hele landet, men han advarede også om, at initiativet kan betyde, at maskinmesterskolerne i København og Århus måske tvinges til at nedlægge studiepladser.
- Denne form for tvungen udflytning kan få en alvorlig uønsket konsekvens: Nemlig at færre vælger maskinmesteruddannelsen og andre STEM-uddannelser, fordi de ikke ønsker at flytte til provinsen, men gerne vil tilbringe deres studietid i store byer med mange tilbud til unge mennesker, sagde Lars Have Hansen.
Flere maskinmesterskoler er allerede i gang med at sprede uddannelsen til nye adresser rundt om i landet: Fredericia har i flere år tilbudt uddannelsen i Esbjerg. Maskinmesterskolen i København tilbyder nu uddannelsen i Kalundborg og i Grønland. Aarhus tilbyder uddannelsen i Viborg. Thisted og Sønderborg kan blive de næste byer, hvor man kan læse til maskinmester.
- Så maskinmesteruddannelsen er allerede på vej ud til langt flere adresser på Danmarkskortet. Derfor håber vi, at ingen maskinmesterskoler tvinges til at nedlægge studiepladser. Vi har af egen drift allerede gjort, som politikerne ønsker, sagde Lars Have Hansen.