Scandlines’ nuludslips-færge bliver spækket med raffineret, norsk højteknologi
Når færgerederiet Scandlines om kort tid går i gang med byggeriet af sin første nuludslips-færge, bliver det med hjælp fra en række af Norges fineste maritime virksomheder.
Færgerederiet offentliggjorde for få måneder siden beslutningen om at ville bygge en ny færge til erstatning for de to ældste enheder på Rødby-Puttgarden, nemlig ’Holger Danske’ og ’Kronprins Frederik’.
Skibet vil få en kapacitet på 66 vogntog og 140 passagerer.
Hjælper
Og de norske eksperter skal hjælpe Scandlines med at få en færge i drift, der vil blive verdens største af sin slags, og verdens første fuldt elektriske internationale færge.
Færgen skal designes af LMG i Bergen. Og ifølge Teknisk Ukeblad i Norge er der nu indgået kontrakt om leverancer af systemintegration, elektronik, automation, energistyring og batterier. Disse er gået til det norske teknologiselskab Norwegian Electric Systems, NES.
Denne virksomhed er nu tildelt kontrakt med byggeværftet, som er tyrkiske Cemre Shipyard, og den samlede kontraktværdi fra NES’ side skønnes at være på ca. 100 mio. kr.
Stor ordre
Ifølge en pressemeddelelse fra NES omfatter leverancen stort set alle systemer fra bro-teknologi til propeller-teknologi . Samtidig vil NES påtage sig den altafgørende rolle som ansvarlig for integrationen mellem den softwarebaserede motorstyring og skibets generatorer og thruster .
Det betyder, at NES har ansvaret for design, kraftdistribution og kraftoverførsel mellem batteri og fremdrivning.
- Vi får med andre ord ansvaret for at administrere hele energisystem-designet. Der bliver tale om et energilagringssystem på verdens første fuldt elektriske, internationale færge, forklarer salgsdirektør i NES, Jan Klokk.
Fuld pakke
Ifølge kontrakten skal NES levere den fulde såkaldte ESS-pakke (energilagringssystem), DC-centralboard, generatorer, AC-centralboard som tillader de driftsformer helelektrisk og hybridelektrisk (batteri til normal drift og biodiesel til hjælpemotorer). NES skal også levere Raven-integrerede navigationssystem, brokonsol, integreret alarmsystem (IAS) og et særligt dataindsamlingssystem som bruges til at overvåge fartøjets driftssystemer, som igen skal bruges til såkaldt predictive maintenance-programmer.
Suverænt længste overfart
Virksomhedens administrerende direktør, Geir Larsen, er - ikke overraskende - særdeles tilfreds.
- Det bliver en højteknologisk færge, som kommer til at sejle den suverænt længste overfart med nuludslip, forklarer Geir Larsen.
Han fortsætter:
- For os bliver den allerstørste udfordring at sikre, at færgens maksimale udtag konstant ligger under en given tærskel, hvilket betyder, at vi bliver nødt til at vende hver eneste sten for at gøre dette skib så energieffektivt som muligt for dermed at holde driftsudgifter og miljøbelastning på et absolut minimum.
NES har lokationer i Bergen, Egersund og Ålesund - herudover en afdeling i Tyrkiet til design, montering og systemtest. NES skal levere alt hardware til Cemre-værftet inden udgangen af 2023.
Stor batteripakke
Færgen skal leveres til idriftsættelse i 2024.
Ifølge Scandlines vil færgen få en batterikapacitet på cirka 10 MWh. I begyndelsen vil opladning alene foregå i Rødby. I 2019 investerede Scandlines i et 50 kV / 25 MW strømkabel til Færgevej i Rødbyhavn. Dette kabel skal nu forlænges til færgelejerne, hvor der installeres en transformer og ladestation.
På sigt er det planen også at kunne lade i Puttgarden, når der er fundet en god løsning om køb af grøn energi.
Som Søfarts læsere vil vide driver Scandlines verdens største flåde af hybridfærger. Fire færger blev helt tilbage i 2012-14 ombygget med batteripakker fra Corvus og elektriske systemer fra Siemens. En ud af fem dieselgeneratorer blev hevet ud og erstattet med batteripakker på oprindelig 2,6 MWh.