23948sdkhjf

Jens-Otto Horslund skal bekæmpe pirateri

Regeringen har udpeget ambassadør Jens-Otto Horslund til ny særlig repræsentant til bekæmpelse af angreb mod dansk og international skibsfart.

Regeringen opretter en ny stilling som særlig repræsentant for maritim sikkerhed. Samtidig øger regeringen støtten til bekæmpelse af maritim kriminalitet med ti millioner kroner.

Jens-Otto Horslund er netop udpeget som den særlige repræsentant for maritim sikkerhed.

Han vil have fokus på de aktuelle udfordringer i Guineabugten og skal understøtte danske myndigheders arbejde på området i samarbejde med rederibranchen og internationale partnere. Jens-Otto Horslund vil som særlig repræsentant understøtte regeringens bestræbelser på at samle flere lande om en øget militær indsats i regionen, hedder det i en meddelelse fra Udenrigsministeriet. 

Den nye stilling som særlig repræsentant for maritim sikkerhed forankres i både Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet og vil have fokus på de aktuelle udfordringer i Guinea-bugten, men også understøtte regeringens arbejde med maritim sikkerhed i bredere forstand.

- Danske skibe skal kunne sejle frie, sikre og stolte på verdenshavene. Piratangrebene på danske skibe i Guineabugten må stoppes. Det kræver en international indsats, hvilket jeg er i løbende drøftelser med Danmarks venner og allierede om. Med en ny særlig repræsentant og flere midler, vil Danmark samle lande om nye indsatser mod pirateri, øge stabiliteten i området og opruste den diplomatiske indsats for international samling og handling, siger udenrigsminister Jeppe Kofod i meddelelsen.

 Forsvarsminister Trine Bramsen uddyber:

- Jeg vil gerne takke danske maritime erhverv for det samarbejde vi gennem efteråret har haft om den alvorlige situation. Det er afgørende, at vi får samlet opbakning til et internationalt militært samarbejde i Guineabugten. Det er baggrunden for, at jeg af flere omgange har rejst ønsket på internationale møder og gennem bilaterale kontakter. Forhåbningen er, at vi kommer i mål med en fælles militær indsats. Det skal den særlige repræsentant bidrage til, siger hun.

Regeringen vil samtidig styrke den danske stabiliseringsindsats i Guineabugten under Freds- og Stabiliseringsfonden med ti millioner kroner i indeværende år. Fonden har en række eksisterende engagementer i regionen, som i samarbejde med relevante kyststaters regeringer har til formål at styrke den regionale kapacitet på udviklings- og sikkerhedsområdet. Den nye støtte bringer Freds- og Stabiliseringsfondens samlede indsatser i Guineabugten op på 56 millioner kroner.

Jens-Otto Horslund vil påbegynde arbejdet i sin nye rolle som særlig repræsentant med det samme, idet han dog fortsætter som ambassadør i Nederlandene frem til 31. august 2021.

Baggrund om den maritime sikkerhedssituation i Guineabugten

Cirka 40 procent af alle rapporterede piratangreb på verdensplan sker i dag i Guineabugten. Heraf finder størstedelen sted i farvandene ud fra Nigeria, Ghana, Togo, Benin og Cameroun.

 Senest blev ’MÆRSK CARDIFF’ den 13. januar angrebet syd for Nigeria, mens ’MÆRSK CADIZ’ og ’TORM ALEXANDRA’ var udsat for lignende angreb i henholdsvis december og november. Alle tre skibe var danskopererede og sejlede under Singapores flag.

 Med hjælp fra nigerianske enheder og et italiensk krigsskib slap besætningerne fysisk uskadte fra hændelserne. Der befinder sig dagligt i gennemsnit 30-40 danskopererede skibe i Guineabugten, og Danmark transporterer gods for næsten ti milliarder kroner til regionen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125