23948sdkhjf

Ny havmøllepark sejler forbi Rønne

Både Rønne, Thyborøn og Esbjerg har lobbyet for at blive udskibningshavne for Danmarks hidtil største havmøllepark. Nu ligger det dog fast, at parken skal ligge i Nordsøen.

En ny havvindmøllepark, der bliver Danmarks største, skal senest i 2027 levere 800 megawatt strøm svarende til 800.000 husstandes forbrug.

Det blev Folketingets parter enige om torsdag eftermiddag.

Parken, der får navnet Thor, skal ligge 20 kilometer ude i Nordsøen ud for Nissum Fjord, som ligger nordvest for Ringkøbing. Allerede i år skal parken sendes i udbud.

- Den kommende havvindpark bliver vores klart største, og den vil levere et stort bidrag til lokal vækst og den grønne omstilling, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Rønne håber på næste projekt

Op til Folketingets beslutning har havnene i blandt andet Thyborøn, Esbjerg og Rønne hver især forsøgt at gøre sig til over for politikerne i håbet om at få del i arbejdet med at udskibe de mange elementer. 

Havmølleparkens placering skulle enten være Krigers Flak i Østersøen eller Nordsøen. Yderligere to havmølleparker af samme størrelse vil dog blive placeret på Danmarks-kortet i løbet af de kommende fire år, og i Rønne, der altså er blevet forbigået i denne omgang, satser havnedirektør Thomas Bendtsen på at få del i et af de to næste projekter. 

- Jeg vil selvfølgelig ønske tillykke til de kommuner og havne, der får gavn af disse aktiviteter, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Ministeren nævner, at han venter, at det (havmølleparker, red.) skal yde et godt bidrag til den lokale vækst. Lige akkurat den del er jo vigtig at tage højde for fra politisk side. For hvis Danmark skal bevare den grønne førertrøje indenfor havvind, så er det vigtigt, at Danmark ikke bliver delt geografisk på midten. Så er det vigtigt at tænke hele Danmark med.

Energi-, forsynings- og klimaministeriet vurderer, at havmølleparken vil generere 8.200 job i anlægsfasen.

Østersø var godt bud

I Østersøen ved Kriegers Flak er energiselskabet Vattenfall i gang med at opføre en 600 megawatt stor havvindpark. Placeringen var også et godt bud til parken Thor, mener Lars Christian Lilleholt.

- Der kommer jo to havvindmølleparker mere, og der kan Kriegers Flak komme op igen, siger han.

Havmølleparken Thor er et resultat af en energiaftale, der blev indgået sidste sommer. Her blev samtlige partier i Folketinget enige om at sætte gang i opførelsen af tre store havvindmølleparker de kommende ti år, og Thor bliver altså den første af disse tre.

Ifølge aftalen udbydes de tre vindmølleprojekter med hver to års mellemrum.

Op til forhandlingerne har ministeren været på rundtur for at tale med de vestjyske kommuner, der bliver berørt af havvindparken. Og ministeren oplevede stor lokal opbakning.

- Vi har holdt kommunernes ønsker op mod vores forpligtigelse til at gøre den grønne omstilling så billig som mulig, og jeg synes, placeringen i Nordsøen rammer en god balance, siger han.

Med placeringen 20 kilometer ude i havet kan man fra land kun skimte møllerne i horisonten, forklarer ministeren, som ikke venter vrede fra lokalbefolkningen.

Læs også: Thyborøn og Rønne i kamp om havmøller

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125