23948sdkhjf

VIDEO: Med lods i Lillebælt

Søfart tog med den private aktør, Danish Pilot Service, ud i Lillebælt for at hjælpe et mellemstort containerskib ind til Fredericia Havn under stærke strømforhold
Kaptajnen hedder Alexander og er fra Ukraine.

Han står på broen. Det 192 meter lange containerskib ’MSC Tia’ er netop landet i Fredericia Havn efter en drøj indsejling, beretter kaptajnen.

- Denne tur har ikke været nem. Vi har haft meget regn og vind, så da lodsen kom om bord, diskuterede vi manøvren ind mod havnen grundigt, siger Alexander.

Den ukrainske kaptajn har været i Fredericia for to år siden, så han kender indsejlingen.

- Det specielle ved denne havn er, at der kan være meget svær strøm. Inden vi kommer ind, taler vi med lodsen over tlf, og vi får en indikation på, hvordan forholdene er, forklarer han og tilføjer:

- Da vi kom tættere på blev vejret lidt bedre, og faktisk helt flot til sidst, siger han med et smil.



Privat lodseri
Fire timer tidligere lander Søfart i Fredericia Havn på en regnvåd novemberdag.

Vi er inviteret af Danish Pilot Service, som opererer i havnen ved siden af den store aktør, Danpilot, der engang havde et statsligt monopol.

Det danske lodsvæsen skal være fuldt liberaliseret i 2020, men allerede i dag er det muligt for private aktører at udføre regionallodsninger samt en række transitlodsninger.

Danish Pilot Service har et lille kontor, hvor vi bliver indkvarteret. På underetagen ligger et lille værksted og på førstesalen har vi kontorerne. Her møder vi dispatcher Casper Carlsen.

Han taler i telefon; koordinerer med skibene, så hele det logistiske system passer.

- I dag har vi en 192 meter lang fyr fra MSC på vej ind, siger han.

- Den erstatter en af vores faste kunder - et skib vi skulle have traktorer til at fortøjre. Det var en udfordring for trosseriet, siger han og tilføjer, at dagens skib ikke er det største, man får ind.

- De største, vi har, er nogle af de store bulkere eller tankskibene.

For enden af regnbuen
Snart kører vi over til den lille lodsbåd og træder om bord på skibet, mens et par lodser fra naboskibet fra Danpilot vinker.

Da vi vugger ud af havnen regner det, men kort efter lægger regnen sig og en stor regnbue kommer til syne. Den ender midt i ’MSC Tia’. Et usædvanligt syn, beretter folkene.

Omkring 20 minutter efter afsejling rammer vi det store containerskib, og lodsen gør sig klar.

Udfordringen kan være vinden, siger han, mens han spejder ud af forruden fra sin plads til højre for ’chaufføren’.

- Der er stormvarsel i de danske farvande i dag. Og vi har bestilt en ekstra slæbebåd; der kan være helt op til 5 knob strøm i havnen, beretter lodsen og understreger, at samarbejdet med kaptajnen som udgangspunkt er ret godt.

- Men dette skib har vi ikke haft inde før, og samarbejdet med de ikke-engelske besætninger kan være udfordrende, men sædvanligvis har de gode engelskkundskaber, beretter lodsen fra Danish Pilot Service, mens vi nærmer os det store skib.

Relativ kæmpe
Vores lodsbåd rammer snart ’MSC Tia’ - trods alt en kæmpe, når man kommer i en lille lodsbåd.

Vi sejler bag om skibet og lægger ind til bagbords side.

Lodsen kravler om bord. Desværre vil kaptajnen ikke have journalister på broen under indsejling, så vi må vente med at tale med ham, til skibet er i havn.

Da vi møder ham på broen en time senere har den danske lods en kort kommentar.

- Det gik fint. Vi var enige om, hvordan det skulle foregå, siger han og smiler indforstået til kaptajn Alexander.

Artiklen er en del af temaet VIDEO.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109