23948sdkhjf

Storbrand kostede 13.200 mandetimer - og en bekostelig drone

Branden på Studstrupværket kostede over 13.000 mandetimer, en ødelagt drone og en ekstraregning på en lille million kroner, viser opgørelse fra Beredskabsstyrelsen og Forsvaret 

Ekstraregningen på 1,9 millioner kroner, som Østjyllands Brandvæsen for nylig præsenterede ejerkommunerne for som følge af storbranden på Studstrupværket i efteråret, er langt fra hele billedet af, hvad slukningsarbejdet kostede.

Det viser flere aktindsigter, som TV2 Østjylland har fået hos nogle af de øvrige enheder, der var involveret i det 29 døgn lange slukningsarbejde.

Blandt andet fremgår det, at Beredskabsstyrelsen stillede med masser af slukningsmandskab. 13.200 timer brugte Beredskabsstyrelsen på indsatsen, og det skal fordeles på 204 par skuldre.

Beredskabsstyrelsen oplyser, at styrelsen ikke opgør i kroner og øre, hvad indsatsen har kostet, da der i forvejen er tale om lønnede ansatte og menige, og beredskaberne efter aftale vederlagsfrit assisterer hinanden, når det er påkrævet.

Udsatte borgere omkring silobrand må søge væk

Et forsigtigt estimat, som TV2 Østjylland har regnet sig frem til, er minimum 686.000 kroner.

Kalkulationen tager udgangspunkt i, at samtlige 13.200 arbejdstimer er udført af værnepligtige, som får en månedsløn på 8333,15 kroner før skat, hvilket er niveauet for en værnepligtig. Omregnes det til arbejdsuger af 37 timer, giver det en timeløn på lige godt 52 kroner.

Derudover oplyser Beredskabsstyrelsen, at de mistede en drone til en værdi af 200.000 kroner under indsatsen.

Også Ingeniørregimentet fra Skive Kaserne assisterede med slukningsarbejdet, og regimentet har sendt en opgørelse til TV2 Østjylland der viser en samlet regning på 901.896 kroner.

Ny strategi giver håb om snarlig slukning af silobrand

Beløbet dækker blandt andet over transport og forplejning, men til gengæld ikke lønkroner.

”En nuance er, at løn betales uagtet, hvilken opgave soldaterne løser,” skriver Ingeniørregimentet i en forklaring til TV2 Østjylland.

Foruden de to nationale enheder deltog også nabobrandvæsnet fra Djursland, Beredskab & Sikkerhed.

Her oplyser beredskabsdirektør Morten Sønderby, at hans værn blandt andet stillede indsatsledere til rådighed, men at det var i mindre omfang og inden for aftalen om vederlagsfri assistance, hvorfor Beredskab & Sikkerhed ikke har opgjort værnets udgifter til slukningen ved Studstrupværket.

Ørsted, der ejer Studstrupværket, har tidligere oplyst til TV2 Østjylland, at de er taknemmelige for den store slukningsindsats, der blev gjort. Ørsted mener ikke, at de skal betale for slukningsarbejdet.

”Det gælder for os som for alle andre virksomheder og privatpersoner i Danmark, at man ikke selv skal betale for brandvæsen, ambulance eller lignende i nødsituationer,”, forklarer Ørsted i en skriftlig kommentar.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.313