23948sdkhjf

Kronprinsen starter CO2-lagring i Nordsøen, som hans far åbnede olie- og gashanerne for 50 år siden

Onsdag den 8. marts sætter Kronprins Frederik officielt sætter gang i den første lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen. 

Det sker, når han giver signal til at vende trafikken i Nordsøens rørledninger. Og det er 50 år efter, at Prins Henrik åbnede for produktionen af olie og gas fra den danske Nordsø.

Dermed vil starten være gået til, at virksomheder kan begynde at lagre CO2 i den danske undergrund.

Det sker som led i projektet Greensand, som virksomhederne Ineos og Wintershell Dea står bag, fremgår det af en pressemeddelelse.

Undergrunden gør det muligt at gemme CO2'en væk i meget lange perioder. Vi taler om tusindvis af år eller endda millioner af år Niels Schovsbo, seniorforsker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser

Målet for Greensand er, at der fra 2025 kan lagres op mod 1,5 millioner ton CO2 i undergrunden om året og op mod otte millioner ton årligt i 2030.

Det alene er omkring en sjettedel af Danmarks årlige CO2-udledning, og der vil kunne fyldes op i 15 år.

Siden Folketinget i forrige valgperiode vedtog klimaloven, har lagring af CO2 i undergrunden været en vigtig brik i at nå Danmarks klimamål.

Man finder lommer til CO2

Processen kaldes CCS (Carbon Capture and Storage), og den består i at indfange den CO2, som bliver udledt, for så at pumpe den ned i undergrunden.

Det forklarer Niels Schovsbo, seniorforsker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) til Ritzaus Bureau.

- Man finder lommer i undergrunden - også kaldet et reservoir - som er overdækket af en tæt bjergart. Så forsegler man CO2'en, så den ikke kan stige op igen, siger han.

Der er en risiko for, at CO2'en vil stige op igen, men i forbindelse med CO2-lagring i undergrunden gøres der altid et stort forarbejde for at mindske risikoen for udslip.

- Vi ved, at undergrunden har en beskaffenhed, der gør det muligt at gemme CO2'en væk i meget lange perioder. Vi taler om tusindvis af år eller endda millioner af år, siger seniorforskeren.

Derudover skal lagring af CO2 monitoreres løbende, så man sikrer sig, at den opfører sig, som den skal i undergrunden.

Også TotalEnergies i sving

Det var klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), som i begyndelsen af februar gav de første tilladelser til, at virksomheder kan begynde at lagre CO2 i den danske undergrund.

Også TotalEnergies har fået tilladelse til at påbegynde lagring.

TotalEnergies forventer med projektet Bifrost at kunne lagre mere end fem millioner ton CO2 om året fra 2030, og virksomheden undersøger muligheden for at udvide.

Inden den første lagring af CO2 i Danmark officielt kan begynde, vil Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, give en eksklusiv videotale.

Dørene til et nyt grønt Nordsøeventyr er nu åbne

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094