Kaptajn Carlsen bød om bord på rekordfærgen 'Luna Seaways'

Superlativerne stod i kø ligesom de indbudte gæster og medarbejdere, da DFDS-topchef Torben Carlsen i onsdags kunne byde velkommen om bord på rederiets nyeste flagskib ’Luna Seaways’.
Skibet var et kort smut forbi DFDS’s nye hovedsæde, hvor det lå til kaj ved Marmormolen i København en enkelt dag.
Det anløb onsdag morgen direkte fra Busan i Sydkorea, hvor det var overrakt til DFDS, efter det var søsat og sejlet fra Guangzhou Shipyard i Kina, og det afsejlede allerede samme aften til Klaipeda i Litauen, hvorfra det fredag i næste uge bliver sat ind på ruten til og fra Karlshamn i Sverige.
Et nybygget skib, der kommer lige fra værft, er noget helt særligt. Med København som officiel hjemhavn skulle skibes da lige forbi og fejres, syntes ejerne. Og det blev det. Med flag, en slæbebåd, der sejlede rundt og sprøjtede festligt med vand, samt med en rundvisning i to hold og smagsprøver fra kabyssen på naboskibet Oslofærgen.
Blandt de fremmødte gæster var flere rederibosser og bestyrelsesmedlemmer, blandt andre Jan Rindbo fra rederiet Norden og Jacob Meldgaard fra rederiet Torm.
Også bestyrelsen fra rederiet J. Lauritzen var repræsenteret, ligesom direktøren for den gæstede havn, Barbara Scheel Agersnap fra Copenhagen Malmö Port, havde sat tid af. Brancheorganisationen Danske Rederier var ydermere blandt de nysgerrige, ligesom der var folk fra fagforeningen CO-Sea og leverandøren af motorerne og meget andet teknik, Wärtsilä.
Anders Ørgård fra det danske skibsdesignfirma OSK-Shiptech, der har slået stregerne til skibet og tegnet indretningen, var lige så stolt og glad over det nye skib som DFDS-chefen Torben Carlsen, der – kun lettere opmuntret – fik lov af kaptajnen til at stå ved roret på kommandobroen, mens skibet lå i havn.
Største RoPax i København
Men tilbage til superlativerne: ’Luna Seaways’ er det største kombinerede fragt- og passagerskib (RoPax), der nogensinde har gæstet København.
Det er – sammen med søsterskibet ’Aura Seaways’ – desuden DFDS’ største nybyggede fragt- og passagerfærge nogensinde. Og så er det DFDS’ største passagerskib, målt på vægt (bruttoton). Endelig er det DFDS’ første nybygning i over 40 år – igen sammen med søsterskibet, der blev indsat i januar.
Oslofærgen ’Pearl Seaways’ lå nærmest og puttede sig i læ af ’Luna Seaways’, selv om den faktisk har plads til flere passagerer end de 620, som er det absolut maksimale antal gæster, der kan sejle med ’Luna Seaways’. Det nye skib har 250 passagerkahytter og et samlet antal køjepladser på 690, som indbefatter køjer til besætningen.
Plads til 4,5 kilometer køretøjer
Når ’Luna Seaways’ alligevel fylder så voldsomt, er det på grund af den enorme plads til lastbiler og trailere.
Der er plads til så mange køretøjer, at hvis der står en kø af biler på 4,5 kilometer uden for færgen, kommer de alle sammen om bord, inden bovporten bliver lukket.
Skibet er 230 meter langt, 31,6 meter bredt og stikker syv meter. Det er omkring 17.250 bruttoton og har plads til op mod 273 trailere og 73 biler, idet skibets kapacitet er 4.105 lanemeter til lastbiler og 419 lanemeter til personbiler.
Vi skød 24 knob på vej fra Korea
DFDS oplyser, at servicefarten er 23 knob, men skibet kan sejle en anelse hurtigere, oplyste skibets litauiske kaptajn, Mindaugas Nosavicius, der med besætning havde overtaget skibet i Busan, efter det var sejlet fra værftet i Kina til Sydkorea af kinesiske sømænd.
- Vi nåede en topfart på 24 knob på vej hjem, sagde han med et indforstået smil til Søfarts udsendte.
Men til daglig på ruten mellem Klaipeda og Karlshamn vil marchhastigheden sædvanligvis ligge på 16-17 knob, bemærkede han.
Han er chef på skibet for op til 62 besætningsmedlemmer, selv om der under normale forhold blot vil være behov for omkring 50 i besætningen.
'Luna Seaways' er trods sin størrelse mindre forurenende end det skib, det afløser, i hvert fald målt på udledt CO2 pr. lastenhed. Her er udslippet 20 procent mindre.
DFDS oplyser, at der var behov for at øge kapaciteten på de baltiske ruter til Litauen, og at de to nye færger giver god mulighed for vækst, samt at den øgede kapacitet gør DFDS bedre rustet til at give kunderne større fleksibilitet i forhold til at planlægge deres eksporter.