23948sdkhjf

Presser på for forbud mod russiske skibe i danske havne

Havneforeningen Danske Havne presser på for at få en fælles holdning til russiske skibe i danske havne.

Hurtigt efter den russiske invasion af Ukraine var udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ude med, at der burde lukkes for anløb af russiske skibe i de danske havne. Han ville dog ikke umiddelbart sørge for et dansk forbud, men ville arbejde for et fælles forbud i EU. Siden har det dog vist sig, at det ikke har kunnet lade sig gøre at samle et flertal, hvilket ærgrer de danske havne.

- Der sker for lidt, det er ikke for at kritisere, men vi må konstatere, at der ikke er sket noget, når det gælder en dansk holdning til håndtering af russiske skibe i danske havne, fortæller presse- og kommunikationsansvarlig i Danske Havne Søren Søndergaard til Søfart.

Læs også: Medie: Havnelukninger er taget af bordet i EU

Søren Søndergaard oplyser endvidere, at foreningen Danske Havne er i løbende kontakt med transportministeriet angående en mulig lukning for anløb af russiske skibe, men hidtil er der ikke kommet konkrete resultater. Organisationen, der er interesseorganisation for de danske havne, har også været i dialog med den europæiske havneorganisation for den vej rundt at få en klar udmelding om forbud mod anløb af russiske skibe.

- Det vil måske ikke virke så overbevisende over for russerne, hvis vi går enegang i denne sag. Vores holdning er klar, så den kender regeringen godt - vores formand Carsten Aa har også været ude og efterlyse et forbud mod russiske skibe i danske havne, og krigen fortsætter uformindsket, så det er klart, at havnene gerne ser en hurtig løsning på det her, forklarer Søren Søndergaard.

Læs også: Fynsk havn må nødtvungent betjene russisk skib

Han peger på, at regeringen formentlig havde forventet, at der ville komme et fælles udspil fra EU, men det har siden vist sig umuligt at gennemføre, da der er lande som Holland, Tyskland og Belgien, der ikke ønsker et generelt forbud.

- Dertil kommer også, at det har vist sig meget kompliceret, for skal et forbud kun gælde russiske indregistrerede skibe eller skal det også omfatte russisk ejede skibe - for ikke at tale om, hvad der er i lasten, så det er ikke ligetil, hvordan et forbud skal håndteres, men der er ingen tvivl om, at de danske havne så gerne en klar udmelding. De har modtagepligten i henhold til havneloven, og står i en meget vanskelig situation, uddyber han.

Læs også: Svensk forslag om at lukke EU-havne for Rusland vedtaget

Sverige har vedtaget et forslag om at lukke sine havne for russiske skibe, og flere steder har havnearbejderne nægtet at losse russiske skibe.

Søfart har også været i kontakt med Transportministeriet og her er meldingen, at der arbejdes med at finde en løsning:

“Transportministeriet oplyser, at situationen omkring russiske skibe i danske havne følges tæt både i Danmark og resten af EU. Der ses på mulige restriktioner, og hvordan disse kan håndhæves.”

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078