23948sdkhjf

DTU indgår partnerskab om CO2-fangst og -lagring

DTU går sammen med 18 interessenter om at implementere en køreplan for fangst, lagring og anvendelse af CO2.

Selvom potentialet er stort og teknologierne på området er kendte, så er der nemlig stadig behov for at gøre en tværfaglig indsats samt yderligere samarbejde, forskning og test i stor skala før der for alvor kan gøres brug af dem. 

DTU er indgået i et formelt bredt grønt CCUS-partnerskab, INNO-CCUS, med repræsentanter fra både universiteterne, sektorforskningen, industrien og de Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter for at implementere en dansk CCUS-køreplan.

Partnerskabet består af:

  • Syv universiteter: AAU, AU, CBS, DTU, KU, RUC, SDU
  • Otte virksomheder: Aalborg Portland, A.R.C, Gas Storage Denmark, INEOS, Novozymes, Pentair, TOTALenergies og Ørsted
  • Én sektorforskningsinstitution: GEUS
  • Fire GTS Institutter: Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, DHI og FORCE Technology
  • Én industriklynge: Energy Cluster Denmark (ECD)

Kilde: DTU

Planen har fokus på kortsigtede (2025), mellemlange (2030) og langsigtede (2050) løsninger, der skal bidrage til, at Danmark når sine klimamål og samtidig understøtter etablering af nye grønne industrier, eksportmuligheder, vækst og jobs, skriver DTU på sin hjemmeside. 

Partnerskabet og køreplanen støttes af Innovationsfonden, der med udgangspunkt i Finanslov 2021 har haft til opgave at investere i alt 700 mio. kr. i missionsdrevne grønne partnerskaber – herunder inden for fangst, lagring og anvendelse af CO2.

I første omgang er der tale om et betinget tilsagn til INNO-CCUS-partnerskabet fra Innovationsfondens side. Det betyder, at der skal foretages en række tilpasninger, inden dette CCUS-partnerskabs endelige investeringsaftale med Innovationsfonden kan indgås og godkendes af fondens bestyrelse.

Der er nedsat en midlertidig bestyrelse for partnerskabet med 8 medlemmer, hvor Morten Stage, chef for CCS i TotalEnergies er formand, og professor og direktør på DTU Kemi Erling H. Stenby er næstformand.

Øvrige medlemmer er Bogi Bech Jensen, Ørsted, Bjørn Kofod, Pentair, Maj Wendorff, GEUS, Sune D. Nygaard, Teknologisk Institut, Andreas de Neergaard, RUC og Lasse Rosendahl, AAU.

Der vil desuden blive etableret et sekretariat for partnerskabet på DTU.

Fem fokusområder

For at komme i mål med køreplanen har CCUS-partnerskabet identificeret et sæt af projekter inden for de følgende fem kerneområder:

  • Kemisk CO2-fangst
  • Biologisk CO2-fangst og -lagring
  • Geologisk CO2-lagring
  • CO2-anvendelse
  • Samfunds- og systemanalyse.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11