23948sdkhjf

VIDEO: Sri Lanka erklærer kæmpe miljøkatastrofe for afværget

Efter at flere personer har været ombord på den delvist udbrændte – og tungt lastede – VLCC 'New Diamond', erklærer Sri Lanka nu den ulmende miljøkatastrofe for afværget. 

Branden på tankskibet genantænde tidligere på ugen, men det lykkedes de mange skibe fra både den indiske og srilankanske flåde at slukke branden onsdag morgen. Samme aften gik tre udsendte fra Smit Salvage, som ifølge Tradewinds er hyret til at varetage bjærgningen, ombord på skibet. 

I en opdatering skriver Sri Lankas flåde, at yderligere seks personer efterfølgende gik ombord samme aften, og dagen fulgte yderligere 17 fra Smit og fire fra den srilankanske flåde. 

Herefter skulle det stå klart, at skibets lastrum fortsat er intakte, og at der ikke er tegn på, at de 270.000 ton råolie i lasten kommer til at ryge ud i havet. Til sammenligning lækkede 'Exxon Valdez', som bærer den tvivlsomme rekord for det mest ødelæggende olieudslip fra et skib, 37.000 ton råolie, efter det ramte et rev nær Alaska i 1989. Det svarer til en femtedel af 'Exxon Valdez' daværende last. 

Efter 'New Diamond' ligger der nu en tydelig oliefilm, men ifølge de lokale myndigheder er der tale om bunker fra skibets brændstoftanke, og altså ikke råolie fra lasten. Den udslupne bunker forsøger man at opløse ved hjælp af kemikalier, som bliver spredt fra fly og helikoptere. 

Læs også: Brandhærgede 'New Diamond' skal slæbes til Indien

Der er dog ingen oplysninger om, hvad den videre plan er for det udbrændte tankskib, som nu er trukket til en position 50 sømil fra Kalmunai på Sri Lankas østlyst. De foreløbige undersøgelser viser, at maskinrummet er oversvømmet med havvand, og man er nu gået i gang med at befri skibet for giftige gasser. 

Tradewinds skriver på baggrund af tal fra Vesselsvalue, at 2000-byggede 'New Diamond' forinden branden havde en værdi af 21 mio. dollar. Det er derfor tvivlsomt, at supertankeren vil blive genopbygget. 

Se levende billeder af skibet umiddelbart efter, at den genantændte brand var blevet erklæret slukket onsdag morgen, i videoen herunder. 

Læs også: Diesel-læk spottet fra 'New Diamond'

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11