23948sdkhjf

Førende elektrolyse-teknologi ind i dansk brintanlæg

Haldor Topsoe er allerede med i to gigantiske Power-to-X-anlæg ude i verden, nu melder den danske elektrolysespecialist sig på banen i stort dansk projekt med bl.a. Mærsk og DFDS

Danske Haldor Topsoe, der er førende inden for bl.a. elektrolyseprocesser, bliver nu del af det storstilede brintproduktionsanlæg i Københavnsområdet, som ventes fuldt udbygget i 2030.

Produktionen vil være baseret på en samlet elektrolysator-kapacitet på 1,3 GW. Produktionen fra det fuldt udbyggede anlæg kan reducere de årlige CO2-udledninger med 850.000 ton.

Undervejs ventes der tre milepæle i opbygningen af anlægget, der bl.a. også har de to rederiparter Mærsk og DFDS med som interessenter. I 2023 ventes produktionskapaciteten således at være på 10 MW. Det skal være øget til 250 MW i 2027 for så at ende på de 1,3 GW i 2030.

Med i to andre anlæg

- Skal vi have E-fuels til at være konkurrencedygtig med fossile brændstoffer, så skal teknologien modnes og ultimativt være tilgængelig i en gennemtestet industriel skala. Det er partnerskaber som det her, der kan få dét til at lykkedes, udtaler Roeland Baan, CEO i Haldor Topsoe.

-  Vi kommer til at bidrage til transitionen med de nødvendige CO2-reducerende teknologier, særligt inden for energieffektiv brintproduktion ved hjælp af solid oxide cell-elektrolyse (SOEC, red.). Det skal kombineres med allerede kendte teknologier, så der kan produceres jetfuel, ammoniak og metanol, de tre produkter, som er i fokus i det her projekt, fortsætter Roeland Baan.

Haldor Topsoe er allerede involveret i det, der bliver verdens største produktionsanlæg af CO2-neutral brint til brug for ammoniakproduktion fra samlet 4 GW solceller. Det 5 mia. dollars dyre anlæg skal opføres i Saudi Arabien.

Den daglige produktionskapacitet på 650 tons brint herfra kan via Haldor Topsoes elektrolyseteknologi, omdannes til 3.500 tons ammoniak.

Artiklen er en del af temaet E-Fuels og PtX .

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094