23948sdkhjf

Esvagt-søfolk laver sø-redning i fritiden

Frivillig redningstjeneste gør en stor forskel i Det Sydfynske Øhav – og flere af Esvagts søfolk hjælper til i fritiden

Træning i sikkerhed er en meget vigtig del af arbejdsdagen for Esvagt-kollegerne, og det sikre mind-set er også med i hjemmeperioderne. Det skriver Esvagt i sit nyhedsbrev. 

Nichlas Holm, 19-årig Ærøbo og ubefaren på ’Esvagt Faraday’, er en af flere nuværende og tidligere søfok fra Esvgat, som er aktive med skibet ’Erria Rescue’ i den frivillige Ærø Søredningsforening i fritiden. Og der er nok at se til, siger han:

- Området er præget af lavt vand og mange fritidssejlere, så vi assisterer en hel del grundstødte og sejlere med motornedbrud.

Senest har han assisteret en sejler, som en nat med kraftig vind oplevede begge dele – motoren var i stykker, og sejlbåden grundstødt ud for Lyø Havn.

- Da vi fandt dem, lå båden på siden og slog ned i sandbunden. Der var to mand ombord – den ene var en ældre mand, som var noget afkræftet, husker Nichlas Holm.

Instinkt og træning

Iført dragt og lommelygte og med en line til ’Erria Rescue’ sprang Nichlas Holm i vandet og vadede og svømmede over til båden og fik sat en line på.

- De to ombord havde ligget der i to-tre timer i 12 sekundmeter, så de var noget nervøse og forkomne. De måtte dog give slip på linen på grund af vinden, og jeg måtte i vandet igen og hente en ny line fra skibet. Da jeg fik den på, sprang den, og jeg måtte tilbage igen en gang mere. Hver gang, jeg hoppede i, sagde sejlerne, at jeg var godt tosset, men – jeg har jo min træning og gode kompetente kolleger i skibet, så det var jeg helt tryg ved, fortæller Nichlas Holm.

Den tredje line holdt, og sejlbåden blev trukket flot og slæbt til Lyø Havn, hvor sejlerne fik varmen igen, og hvor redningsskibets besætning gennemførte en debriefing og talte igennem, hvad man kan gøre bedre næste gang.

- Det er dejligt at have en ekspertise, som gør en forskel. Vi lavede en tool box talk og en risikovurdering, helt som vi har lært i Esvagt, og jeg reagerede instinktivt og var tryg hele vejen, siger Nichlas Holm.

”De kan deres metier”

Erik Sørensen fra Ærø Søredningsforening er glad for at kunne regne med Nichlas og andre Esvagt-folk i de skarpe situationer:

- Vi er jo en blandet flok, som har forskellige kompetencer og bare har det her som fritidsbeskæftigelse. Heldigvis har vi også frivillige fra Esvagt, som kan deres metier til fingerspidserne og er supertrænede i at sejle båd og gøre en forskel i en presset situation, siger Erik Sørensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.534