23948sdkhjf

Fjord Line vil trække færge ud af DIS

Bestyrelsen i Fjord Line har intentioner om at flage 'Oslofjord' hjem til Norge. Ifølge fagforening er der uklarhed om de mulige konsekvenser for de danske søfolk

OPDATERET KL. 16:55

Fjord Lines cruisefærge 'Oslofjord' kommer efter alt at dømme til at skifte Dannebrog ud med det norske flag. Det står klart, efter at rederiets bestyrelsen har luftet intentioner om at hive færgen ud af Dansk International Skibsregister og føre den tilbage under norsk flag i NOR-registret.

I en pressemeddelelse skriver rederiet, at det handler om at tilpasse sig til det marked, som færgen opererer i.

I samme meddelelse fra det norsk ejede rederi, der beskæftiger et betydeligt antal danske søfolk og cateringsmedarbejdere, fremgår at intentionen om en hjemflagning indtil videre udelukkende omfatter 'Oslofjord' og altså ikke Fjord Lines resterende tre danskflagede færger.

- Det her kan komme på tale, fordi det er en rute, hvor 90 pct. af passagerne er nordmænd, men også fordi det her er et fartøj, der aldrig ser sin hjemhavn, siger Fjord Lines CEO Rickard Ternblom i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi tror, at vi kan få et endnu stærkere fodfæste i det lokale marked med denne flytning.

'Oslofjord' har sejlet for Fjord Line i størstedelen af den tid rederiet har eksisteret. Først under norsk flag, siden under dansk. Siden juni 2014 har 'Oslofjord' sejlet mellem Sandefjord i Norge og Strømstad i Sverige, hvor passagertallet i 2018 nåede et foreløbigt højdepunkt med 459.000 passagerer.

Glade for den danske besætning

Selvom forventningen altså er at kunne hive endnu flere nordmænd med til søs ved at skifte flagstat, har det ikke været nogen nem beslutning, lyder det fra Ternblom.

- Vi er ekstremt glade og taknemmelige for vores danske besætning ombord, og vi håber at finde gangbare løsninger for fortsat ansættelse sammen med fagforeningerne, hvis vi ender med at gøre alvor af denne intention, siger han i pressemeddelelsen.

Ifølge Fjord Line er det norske flag blevet stadigt mere interessant igennem de seneste år, og rederiets seneste analyser viser, at det med stor sandsynlighed kan matche vilkårene i DIS.

- Yderligere analyser er nu nødvendige for at fastslå, om den intention, vi præsenterer i dag, skal materialisere sig til en fast beslutning, siger Rickard Ternblom.

Uklarhed om konsekvenser

Det er Metal Maritime, der organiserer skibsassistenter, cateringansatte, rederiassistenter og navigatører på de danskflagede Fjord Line-færger. Og herfra lyder meldingen efter dagens meddelelse fra Fjord Line:

- Det er i øjeblikket uklart, hvilke konsekvenser en eventuel omflagning af ‘Oslofjord’ fra DIS til NOR vil få for de danske søfarende, siger Ole Philipsen, formand for Metal Maritime til fagforeningens nyhedssite på nettet.

- Udmeldingen fra Fjord Line er en hensigtserklæring, men det er da positivt, at rederiet i pressemeddelelsen udtrykker både tilfredshed med den danske besætning og at ledelsen i Fjord Line opfordrer til dialog med de faglige organisationer om en funktionel løsning, kommenterer Ole Philipsen.

Ifølge Ole Philipsen er Metal Maritimes medlemmer alle rederiansatte. Det betyder, at de er ansat i rederiet og ikke på noget bestemt skib i Fjord Line. Derfor skal der i tilfælde af hver enkelt opsigelse kunne løftes en saglighedsbegrundelse. Det er ifølge formanden således ikke nok at begrunde en opsigelse med ansættelse på et bestemt skib

Læs også: 270 danske medarbejdere sendes hjem fra Fjord Line

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11