23948sdkhjf

Flere lande tilslutter sig flådemission i Hormuz

Frankrig skal lede flådemission i strædet ud for Irans kyst. Det er vigtigt med regler til søs, siger Danmarks udenrigsminister

Den internationale flådemission i Hormuz-strædet, som skal sikre kommercielle skibes sejlads, tager yderligere form. Udenrigsministre fra en række EU-lande har mandag givet hinanden hånden på, at de vil støtte op om missionen.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har således igen bekræftet, at der er opbakning fra Danmark.

Det samme har udenrigsministrene fra Belgien, Grækenland, Holland, Italien, Portugal og Tyskland. Frankrig leder missionen.

- Det er vigtigt, og jeg opfordrer også andre europæiske lande til at støtte denne mission. Det er vigtigt for den internationale skibsfart med lov og regler til søs, så man kan sejle igennem Hormuz-strædet, siger Kofod efter mødet.

Skal deeskalere

Via diplomatiske kontakter i regionen vil man samtidig "forsøge at deeskalere" situationen, så "handelsflåden ikke bliver taget som gidsel" i de regionale spændinger.

Læs også: Flådeøvelse puster til strid mellem Grækenland og Tyrkiet

- For Danmark, som er verdens femtestørste, når det gælder kommerciel søfart, er det vigtigt, at vi håndhæver disse principper til søs. Derfor er vi glade for en god og stærk europæisk mission, siger Jeppe Kofod.

Der blev i december 2019 sikret politisk støtte til missionen i Folketinget. Fra dansk side har man tilbudt en fregat med helikopter og op til 155 soldater. Det er planen, at Danmark skal afløse Holland i efteråret, hvor den danske fregat så skal patruljere i området i fire måneder.

Afventer løfter

Hormuz-strædet og Den Persiske Golf har de senere år været usikkert farvand, og flere skibe er blevet tilbageholdt eller angrebet.

- Denne situation har påvirket friheden for skibsfarten og sikkerheden for europæiske og ikke-europæiske skibe i månedsvis i regionen, skriver de otte lande i en fælles erklæring, som Frankrig har sendt ud.

Det konstateres, at Danmark, Holland og Grækenland har givet tilsagn om bidrag. De fire øvrige lande har indtil videre givet politisk støtte. Erklæringen siger dog, at man ser frem til "yderligere løfter i løbet af de næste dage".

Læs også: Danmark hæver sikringsniveauet for skibe nær Iran

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11