23948sdkhjf

Danmark hæver sikringsniveauet for skibe nær Iran

| Af Johannes Hartkopf-Mikkelsen og Ritzau | Tip redaktionen om en historie

Skærpet udkig og hurtig gennemsejling er nu blandt anbefalingerne

Den tiltagede konflikt mellem USA og Iran får nu de danske myndigheder til at hæve sikringsniveauet for danske skibe i Hormuz-strædet nær Iran. Det oplyser Forsvarsministeriet til Ritzau.

Sikringsniveauet er blevet hævet fra niveau 1 til niveau 2 ud af i alt tre niveauer. 

I Forsvarskommandoen oplyser kommandørkaptajn Ken Nielsen til Søfart, at overgangen til niveau 2 kun har konsekvenser for de skibe, der sejler i området. For de skibe afhænger konsekvenserne af hvilke tiltag, de enkelte rederier skønner er nødvendige, men der følger dog nogle generelle anbefalinger med det øgede sikringsniveau. 

- Det kan være sådan noget som skærpet udkig, hurtig gennemsejling, at man ikke gør holdt i området, og at man har ekstra adgangskontrol, hvis man alligevel går ind i en havn, siger han. 

FAKTA - De tre sikringsniveauer

1: Standard.

2: Øget sikringsniveau. Er udtryk for en generel konstatering af, at der er en forhøjet risiko. Rederier anbefales bl.a. at holde skærpet udkig, overveje at sejle igennem nat eller dag, sejle hurtigst muligt igennem og holde længst mulig afstand til trussel.

3: Ekstraordinært sikringsniveau. Gælder når der er en sandsynlig og overhængende fare eller umiddelbar risiko for en sikringsrelateret hændelse. Rederier anbefales at overveje gennemsejlads eller bruge eskorte.

Foruden Hormuz-strædet gælder sikringsniveau 2 pt. også for Bab el-Mandeb-strædet, der forbinder Det Røde Hav med Aden-bugten.

Kilde: Forsvarskommandoen

Dermed følger Danmark eksemplet fra Tyskland, Norge og England, der også er i sikringsniveau 2. Ifølge Ken Nielsen er Belgien indtil videre den eneste skibsnation, der er i niveau 3 i området. 

Læs også: Sådan vil Søværnet sætte en stopper for krænkende adfærd

I Forsvarskommandoen forholder man sig dog udelukkende til, hvor stor truslen er for danskflagede skibe. Derfor kræver det, at der er pålidelige underretninger om en trussel, som retter sig specifikt mod danske handelsskibe, før Forsvarsministeriet hæver sikringsniveauet til 3 – hvilket er i øvrigt ville være uden fortilfælde. 

I Forsvarsakademiet vurderer lektor Peter Viggo Rasmussen, at det øgede sikringsniveau skyldes usikkerheden om, hvordan Iran kan finde på at reagere i den nærmeste fremtid. 

- Så giver det god mening at hæve trusselsniveauet. Jeg tror, at det er et udtryk for, at man hellere vil gå med livrem og seler end at udsætte folk for en unødig risiko, siger han til Ritzau.

Dansk fregat kommer afsted

Læs også: Kontreadmiral til krænkere i Søværnet: Find et andet job

Allerede i sommer valgte lande som Storbritannien og Norge at hæve sikringsniveauet for deres handelsskibe i området. Dengang afviste Forsvarsministeriet at justere sikkerhedsvurderingen for danske handelsskibe.

Hormuz-strædet mellem Den Persiske Golf og Oman-bugten har i nogen tid været centrum for en del af konflikten mellem USA og Iran. Derfor vil en række europæiske lande, herunder Danmark, søsætte en international mission for at håndhæve sikkerheden.

Danmark sender til efteråret en fregat med et bidrag på 155 personer afsted, hvilket glæder forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Det er vigtigt, at Danmark som en markant søfartsnation bidrager til at opretholde den fri sejlads og trygheden for danske søfolk, siger hun i en skriftlig kommentar.

Læs også: Bimco advarer om risiko i Hormuz

Vigtig passage

Strædet er svært at besejle, men har stor betydning for verdens oliehandel. I 1970'erne passerede en stor del af USA's, Vesteuropas og Japans olieimport strædet ombord på 60-70 skibe daglig.

Siden er trafikken dog mindsket betydeligt, fordi det er vanskeligt at kontrollere strædet på grund af dets smalle bredde og strømforhold. Det er dog fortsat den eneste adgang at bruge, hvis man eksporterer råolie fra Den Persiske Golf.

I dag går en tredjedel af verdens olie, der bliver transporteret via skibe, igennem strædet. Hormuz har derudover strategisk betydning for golfstaterne og USA, som har stærke forsvarsaftaler med Oman om adgang til havne- og flådefaciliteter.

Læs mere: Risiko stiger i Hormuz efter USA-attentat i Iran

Mere om: Forsvaret | Iran
Hold dig opdateret med Søfart

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu
Plus

Blue Future
Danske Rederier: Vigtigt at rekruttere og fastholde flere kvinder i søfartsbranchen

For organisationen Danske Rederier er det positivt, at flere kvinder søger ind på de maritime uddannelser på Simac. Og der er brug for øget fokus på kvinder i branchen, mener organisationen

Plus

Kontrakten er underskrevet på Sif og Frigg

Faaborg Værft har alle nødvendige tilladelser, forsikrer Miljøstyrelsen

Plus

Stema Shipping og Aabenraa Havn i nyt stort projektsamarbejde

Stema Shipping og Aabenraa Havn har endnu en gang optimalt udnyttet hinandens potentialer i et igangværende projekt. Aabenraa Havn, der er hjemhavn for Stema Shippings geografiske hovedsæde, er valgt som omdrejningspunkt for udskibning af bl.a. sand til en havvindmøllepark i Østersøen.

Sundbusserne åbner ny rute

Sundbusserne åbner ny rute mellem Toldboden i København og centrum af Helsingør. Den nye rute får tre daglige afgange fra henholdsvis København og Helsingør og starter den 17. juli.

Plus

Blue Future
Flere kvinder søger ind på Simac: "Det er jo fantastisk positivt"

På Simac er antallet af kvindelige ansøgere i 2020 steget markant og i alt er 20,5 pct. af ansøgerne kvinder. Flere af de maritime uddannelser arbejder på at få flere kvinder til at søge ind

Plus

Blue Future
Rektor om nye ansøgertal: "Det er gået over alle forventninger"

Nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at der har været en stigning på 17 pct. i antallet af 1. prioritetsansøgninger til de maritime uddannelser i 2020. Rektorerne på flere maritime uddannelse er glade for tallene

Nyhedsbrev

8.598 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Brand har sat færge til Samsø ud af spillet

Søfartsstyrelsen skal tjekke "Prinsesse Isabella" efter brand i turbolader til en hovedmotor.

Online Avis Arkiv

Sejlede ud foran Bornholmer-katamaran i kajak

Plus

Eimskip-nybygningen 'Dettifoss' havde sin første tur fredag

57 argentinske sømænd er på mystisk vis smittet med corona

1

Dansk handelsflåde holder sin femteplads

Den danske handelsflåde holder sin femteplads på verdensplan og den samlede tonnage, som danske rederier har opereret med, er på samme niveau som for et år siden

Plus

Ny maritim organisation udfordrer klassiske fagforeninger

Den nyoprettede organisation, Maritime People Club, med Fritz Ganzhorn i spidsen som direktør er netop nu i gang med at hverve medlemmer blandt søfartens folk, der er ansat på individuelle kontrakter. De vil ikke ses som en fagforening og har ingen interesse i overenskomster eller rammevilkår. Her er det rådgivning til den enkelte, der betyder noget

Søredning får flere opkald end normalt

Kæmpe interesse for danske gratis-færger

83.000 gående og cyklister har i løbet af de I løbet af de første fem dage i juli benyttet sig af muligheden for at sejle gratis i Danmark. Det viser en foreløbig opgørelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Plus

Rektor: "Man er ikke dømt til en karriere til søs"

Helle Bak Poulsen har siden februar været rektor på Marstal Navigationsskole på Ærø. Hun har gået på søfartsskole og sejlet med mange forskellige skibe, inden hun gik i land og blev søfartslærer

21 personer kvæstet under eksplosion på amerikansk krigsskib

Plus

Værft i Fåborg kan tabe prestigeordre

Ordren på miljøskibene Sif og Frigg er vundet uden de nødvendige tilladelser, mener folketingsmedlem

Plus

Kriseramte Kleven Verft begærer sig konkurs

Det norske værft Kleven har søgt om konkurs, skriver Dagens Næringsliv. Det påvirker omkring 400 ansatte

Plus

Klaveness-selskab udnytter grøn finansiering til to nybygninger

Klaveness Combination Carriers vil bruge grøn finansiering til sine to nybygninger

Plus

Fratrædende J. Laurtizen-topchef: "The job is done"

Mads P. Zacho, som hidtil har været adm. direktør for J. Lauritzen, forlader posten som direktør og koncernen. J. Lauritzen splittes op i to og får ny ledelse. Et skridt, der var forventeligt, mener Mads P. Zacho, som er tilfreds med, at hans arbejdsopgave hos rederiet er løst

Plus 1

Lederne Søfart afviser kritik fra ny maritim organisation

Lederne Søfart afviser kritik fra Maritime People Club, der påstår, at Lederne Søfart har bragt "misinformationer" om den nye, maritime organisation. Maritime People Clubs direktør står ved kritikken men vil videre

Ren brint skal skubbe EU mod klimamål

Stena Line går i gang med byggeriet af nye superfærger

I Kina er byggeriet af Stena Lines to nye, store færger i gang. Færgerne blev bestilt i 2018 og er begge 30 pct. større og mere energieffektive end de tidligere færger.Det forventes, at leveringen sker i 2022, men det er ikke offentliggjort, hvilken rute, der er tale om

Passagertal i danske færger fordoblet

Sommergæster er vilde med gratis færger

Svitzer Europe får ny COO fra Maersk Drilling

Danske Rederier udnævner vice-administrerende direktør

Tysk-kinesisk brændselscelle på vej ud i skibsfarten

Plus

Leder: Desperate søfolk! Hvem banker i bordet?

CEO: Løsningen på Maersk Drillings kvaler er olie og gas

DEBAT: Danske Havne tager helt fejl

Transmissions-gigant slår sig ned i Danmark

Ørsteds topchef siger farvel efter otte år i front

Lad os tænke folkesundhed bredere end krydstogt

Plus

Lods nummer 1 går fra borde – sådan da

Desmi-ejer køber værft i Aalborg

Aarhus' nye havnedirektør er tiltrådt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kurser og seminarer hos Carl Stahl A/S

Så er der ferie hos DENIOS

Effektivt vakuumsystem fastholder autocampere

ISO 45001:2018 Auditor Transition | Modul 2

Bawat ansætter

Bestil, ring, skriv eller besøg os – hele sommeren!

Genbestil tidligere ordrer med få klik!

ABB to power the world’s largest diamond recovery vessel

Hvad koster en kran til lageret eller produktionen?

Miljøvenlige smøremidler fra Carl Stahl A/S

Består din virksomhed af bodybuildere til løft af tønder?

ISO 45001:2018 Annex L | Modul 1

Du skal da ikke kede dig i din sommerferie!

PMC Hydraulics ønsker dig en rigtig dejlig sommer

NOS A/S - din specialist i løfteklør.

KAG – rørprofilering der giver sikkerhed

Markant kapacitets udvidelse hos Grumsen Equipment i Esbjerg

Intern Auditor Kvalitet

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Tacho uden bøvl!

Alt i stålwire og tilbehør - Fyns Kran Udstyr A/S

RID Sikkerhedsrådgiver, fornyelse

Gode ideer bliver til succesfulde produkter

Robot fjerner triviel flaskehals i corona test

Hvornår skal du kassere dit rundsling?

Send til en kollega

0.203