23948sdkhjf

Handelsaftale kan ramme dansk eksport til Kina

Kina skal til at importere langt flere varer fra USA. Det kan gå ud over dansk eksport, vurderer analytiker

Handelsaftalen mellem USA og Kina, der blev indgået i går, kan gå ud over den danske eksport til Kina.

Det vurderer Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank, efter at USA og Kina onsdag har underskrevet første fase af en handelsaftale, som markerer et vendepunkt i handelskrigen, der har kørt siden 2018.

Med aftalen forpligter Kina sig til at købe varer fra USA for yderligere 200 mia. dollar i 2020 og 2021. De 32 mia. dollar er fra landbruget.

- Kina skal til at købe betydeligt flere varer fra USA, og det vil betyde, at det vil være på bekostning af andre lande. Det kan ramme et land som Danmark – for eksempel på landbrugsvarer – der kan blive ramt lidt på salget i en periode, siger han.

Første del af aftale

Onsdagens aftale er kun første del, og inden længe ventes forhandlingerne om næste fase af handelsaftalen at gå i gang, hvilket ifølge Allan von Mehren bliver sværere.

- Den handler om Kinas støtte til kinesiske virksomheder. Kina bliver kritiseret for at favorisere sine egne virksomheder, og der er parterne meget langt fra hinanden, siger Allan von Mehren.

- Donald Trump har nu leveret på at sikre flere ordrer til landbruget, og det kan der være mange vælgere i, og han har derfor ikke helt så travlt med at levere næste aftale, siger han.

Læs mere: Handelskrig nedtrappes med ny aftale mellem USA og Kina

 

FAKTA - Hovedpunkter i handelsaftale mellem USA og Kina

Kina skal købe flere varer i USA

- Kina forpligter sig til at købe for yderligere 200 mia. dollar amerikanske varer over to år sammenlignet med 2017. I 2017 – inden handelskrigen brød ud – var Kinas import fra USA på 130 mia. dollar.

- Kina har blandt andet forpligtet sig til at øge sit indkøb fra landbruget, energisektoren, industrien – herunder fly, maskiner samt stål- og servicesektoren.

Toldsatser

- USA halverer toldsatser på kinesiske varer til en værdi af 120 mia. dollar, hvilket blev sat i værk 1. september.

- Told på kinesiske varer til 160 mia. dollar, som skulle være indført 15. december, er helt taget af bordet.

- En toldsats på 25 pct., der er blevet sat på kinesiske varer til 250 mia. dollar, forbliver urørt. Ifølge USA's præsident, Donald Trump, er det for at have noget at forhandle om i næste fase.

Rettigheder

- Kina skal sikre bedre beskyttelse af patenter og varemærker samt copyright. Det indebærer forbedret retsforfølgelse af dem, der bryder reglerne – for eksempel ved at sælge kopivarer.

Finans og valutaer

- Kina skal afholde sig fra at devaluere sin valuta med henblik på at give landets egne virksomheder konkurrencefordele, når de skal sælge varer til udlandet.

- Aftalen gør det lettere for amerikanske virksomheder at få adgang til det finansielle marked i Kina. Det gælder områder som bank, forsikring og værdipapirer.

Kilde: Reuters

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094