23948sdkhjf

Skibe og helikoptere kæmper mod olieudslip i Aabenraa Fjord

30 kbm olie er røget i fjorden, efter at trosserne sprang til kemikalietankskib lørdag formiddag

To helikoptere. Adskillige skibe og gummibåde. Og cirka 46 mand.

I mere end et døgn har mandskab fra Forsvarets Operationscenter, Beredskabsstyrelsen og det lokale beredskab i Aabenraa forsøgt at inddæmme olie fra et større olieudslip i Aabenraa Fjord.

30 kubikmeter gasolie løb ud i fjorden, da den 37.889 t.dv. store kemikalietanker 'Stone 1' var ved at losse vakuumolie ved Enstedværket tankskibe var ved at losse olie. I de kraftige vindstød lørdag formiddag sprang trosserne, og så skete ulykken, fortæller vagthavende officer i Forsvarets Operationscenter Claus Thing Rasmussen.

- For at undgå flere ulykker og for at undgå at gå på grund blev besætningen på skibet nødt til at starte motoren og sejle derfra. Og i den forbindelse knækkede slangen til olien. De sejlede et stykke væk fra kajen, og så slap 30 kubikmeter olie ud.

Den vagthavende officer forklarer, at olien ikke udgør nogen sundhedsrisiko for mennesker, men at den kan være til skade for dyrelivet.

- Olien udgør ikke en fare for mennesker, men for fugle kan det være et problem, da det er noget fedtet stads. Derfor vil vi have det samlet op så hurtigt som muligt, siger Claus Thing Rasmussen.

Ud over ænder, måger og andre fugle er olien en risikofaktor i forhold til de havdyr, der lever og færdes længere nede i vandet.

Lørdag var olien begrænset til et lille, kystnært område i Aabenraa Fjord, men det ændrede sig natten til søndag.

- I nat vendte vinden, og det betød, at olien blev spredt ud over et større område i fjorden, fortæller den vagthavende officer.

For at inddæmme olien blev der lørdag lagt flydespærrer ud i fjorden. Til selve opsamlingen bliver der brugt udstyr, der kan suge olien op, og en slags koste, der kan skimme havoverfladen.

Tankskibet, hvorfra olien kommer, blev tilbageholdt efter udslippet og ligger nu for anker ud for Aabenraa Fjord. Tilbageholdelsen er normal procedure. 

Forsvarets Operationscenter kan søndag eftermiddag endnu ikke sige, hvornår al olien ventes at være opsamlet fra Aabenraa Fjord.

'Stone 1' er bygget i 2008 og indflaget i Marshall-øerne. 

Læs også: Aabenraa Havn henter Ole Ingrisch til bestyrelse

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093