23948sdkhjf

Nationalmuseet klar med stor vikingeudstilling i 2021

I sommeren 2021 slår Nationalmuseet dørene op for en storslået udstilling om vikingerne, muliggjort af bl.a. A.P. Møller Fonden

I årene 859-62 satte vikingerne Hasting og Bjørn Jernside kurs mod Nordafrika, Spanien og Italien i spidsen for en mægtig flåde af vikingeskibe. Deres blik var stift rettet mod hæder og ære i ukendt land, og deres mål var at nå den sagnomspundne by Rom.

Det legendariske togt er en del af baggrunden for en nyudviklet udstilling om vikingerne, som Nationalmuseet åbner i sommeren 2021. Udstillingen er en del af den langsigtede fornyelse af museet i København og åbner mulighed for en helt ny formidling af Nationalmuseets enestående samling af genstande fra vikingetiden, heriblandt verdens største vikingeskib, ’Roskilde 6’.

Skifter fortælling

Udstillingen er planlagt til at løbe over seks år, og halvvejs i forløbet vil udstillingens genstande blive reorganiseret med en helt ny scenografi, så fortællingen skifter fra ’Togtet’ til historien om ’Vølvens Spådom’. På den måde bliver udstillingen en ny hybrid mellem særudstillinger og faste udstillinger, som Nationalmuseet arbejder med over de kommende år.

– Fremtidens Nationalmuseum skal være fyldt med sanselige oplevelser, som taler til nutidens publikum og skaber grundlag for diskussion af vores fælles historie. Vi er i gang med at lægge den langsigtede udviklingsplan for museet, hvor vi vil eksperimentere med nye udstillings- og fortælleformer. Et af grebene er at sprænge grænserne mellem særudstillinger og faste udstillinger. Den nye vikingeudstilling er det første eksempel på det, siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

Tiltrækkende vikinger

Vikingerne er et af de historiske temaer, der optager både danskere og turister allermest. Museer i både Sverige, Norge og Danmark opruster på vikinge-området i disse år, samtidig med at forskere på bl.a. Nationalmuseet opnår nye indsigter – ikke mindst på baggrund af de mange nye fund, som arkæologer og detektorbrugere henter op af jorden. Derfor har Nationalmuseet længe haft et ønske om at imødekomme publikums interesse og præsentere den nyeste viden i en stort anlagt vikingeudstilling i hjertet af København.

Den nye vikingeudstilling er blevet mulig med hjælp fra A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden, der hver har besluttet at støtte projektet med 13 mio. kr.

– Vikingerne er et emne, der fortfarende fascinerer og forundrer herhjemme og i udlandet. Nationalmuseet har både en ekstraordinær samling af genstande fra Vikingetiden og en stærk forskningstradition på området. Derfor er det en god idé, at museet vil bruge vikingerne til at skabe en ny udstillingstradition,” siger A. P. Møller Fondens direktør, Henrik Tvarnø.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.126