23948sdkhjf

EL kræver illegale søfolk på finansloven

Enhedslisten bruger nu finanslovsforhandlingerne til at rejse krav om forstærket kontrol med illegal arbejdskraft ombord på danskflagede skibe, der anløber en dansk havn mere end 25 gange om året eller tager ophold i en dansk havn.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Enhedslisten har forfulgt kravet i flere år. Rent praktisk vil partiet have Søfartsstyrelsen til at kontrollere, om rederier anvender illegal arbejdskraft fra tredjelande uden arbejdstilladelse.

Opgaven ligger i dag hos SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og Integration) under Udlændinge og Integrationsministeriet, men de indrømmer ifølge Enhedslisten åbent, at de ikke kontrollerer og heller ikke har mulighederne. Heller ikke politiet gennemfører en målrettet indsats på området.

- Vi skal social dumping til livs – også i søfarten, siger Enhedslistens transportordfører Henning Hyllestad i pressemeddelelsen. 

Han henviser til, at Sirius Shipping sidste år fik en bøde på 1,5 mio. kroner for at bruge søfolk fra Filippinerne uden arbejdstilladelse ombord på fire af deres skibe under dansk flag. Det var dog ITF's danske inspektør, der opdagede ulovlighederne. 

Læs mere: Efter million-dom: Flertal vil stoppe rederiers brug af illegale søfolk

Det må være naturligt, at det er Søfartsstyrelsen, der tjekker besætningernes arbejdstilladelser og andre oplysninger, som kan afsløre ulovlig brug af søfolk. De gennemfører i forvejen kontrol med danske og udenlandske skibe – herunder om forholdene for besætningerne ombord lever op til de standarder, der er aftalt internationalt, siger Henning Hyllested. 

Enhedslisten foreslår, at opgaven med at kontrollere illegal arbejdskraft ombord på skibe i strid med udlændingeloven bliver flyttet fra Udlændinge og Integrationsministeriets styrelse (SIRI) til Erhvervsministeriet, hvor Søfartsstyrelsen hører hjemme.

Læs også: Politikere: Kontrol skal stoppe brug af illegale søfolk

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125