23948sdkhjf

Kalundborgs prestige-kaj øde efter konstruktionsfejl

En fejl i konstruktionen gør, at Kalundborg Havns 200 mio. kroner dyre og 500 meter lange dybvandskaj ligger øde hen, selvom den blev indviet i april i år.

Det skriver TV2 Øst

Årsagen er, at 24 ud af i alt 375 ankerstænger er knækket. Ankerstængerne skal holde spunsen på plads, og med knækkede ankerstænger er der risiko for, at kajvæggen kan styrte sammen. 

- Vi har igangsat en række undersøgelser for at se, hvad pokker der er sket. Er det en dimensioneringsfejl, er det stålet, der er noget galt med, eller hvad pokker er det, der gør, at 24 ankerstænger er sprunget, og er der risiko for, at flere ankerstænger springer, siger Kalundborg Havns direktør Bent Rasmussen til TV2 Øst. 

Vanddybden på 15 meter gør den nye terminal på sydsiden af Kalundborg Fjord til Sjællands eneste offentlige dybvandshavn ud til T-ruten. Terminalen har et areal på 330.000 kvm, men kan altså ikke tages i brug, før der er fundet en løsning på konstruktionsfejlen.

Imens havnen går glip af indtægter, står tidshorisonten for udbedring af fejlen hen i det uvisse.

- Jeg har svært ved at komme med et tidsperspektiv lige nu, vi nærmer os desværre også en vinter, hvor vandbygningsarbejde ikke er det nemmeste, siger Bent Rasmussen til TV2 Øst.

I en pressemeddelelse tidligere i år oplyste Kalundborg Havn, at "kajen står stabilt, så længe den ikke påvirkes af skibsanløb (tryk på kajen) og ikke overfladebelastes i væsentlig grad".

Terminalen er opført af NCC Hercules Fundering og med Niras som rådgivende ingeniører. 

Læs også: Kalundborg-mægler med vokseværk

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.097