23948sdkhjf

"Søfolk fortæller de bedste livshistorier"

Efter et par omveje i uddannelsessystemet har 28-årige Tobias Staunsbjerg Kristensen fundet sin rette hylde som maskinmesterstuderende på MSK
Tobias Staunsbjerg Kristensen fra Lundeborg på Fyn begyndte på flere forskellige uddannelser, inden han fandt ud af, at han skulle være maskinmester.

Efter et udvekslingsår i USA i 10. klasse kom han hjem og begyndte på en international gymnasial uddannelse (IB), men det viste sig ikke at være det rigtige valg.

Dernæst læste han markedsføringsøkonom i Odense et par år, men fandt ud af, at det heller ikke var ham.

Læs også: Sille fik en åbenbaring - og valgte at læse til maskinmester

Så arbejdede han i en periode, men blev fyret - og så begyndte en karriere til søs at trække i Tobias.

- Mens jeg var arbejdsløs gik det op for mig, at jeg egentlig godt kan lide at sejle. Min far har været navigatør i 30 år, bl.a. hos Mærsk. Og hvis man vil høre livshistorier, så har jeg aldrig hørt nogen, der kan fortælle så mange gode historier som søfolk. Så jeg søgte ind på maskinmesterlinjen på Simac (søfartsskole i Svendborg, red.) og fik praktikplads hos SH Group i Svendborg. Her arbejdede jeg med hydraulik, montage, el- og smedearbejde i ni måneder.

Hvordan endte du så på Maskinmesterskolen København?

- Det er fordi, jeg har jeg en kæreste, der arbejder her, og hun blev træt af at være langdistancekæreste, så på fjerde semester startede jeg her.

Hvad synes du om uddannelsen?

- Jeg kan rigtig godt lide den måde, vi arbejder på, hvor vi har en gruppe, man kan støtte sig op ad ud over underviserne. Vi kommer jo med mange forskellige baggrunde, fx er her mange elektrikere, og de er rigtig gode til at hjælpe. Så der bliver ligesom taget hånd om alle i klassen.

Læs også: Drømmer om Australien

Du vil gerne ud og sejle efter uddannelsen?

- Ja, det vil ikke genere mig. Jeg vil gerne ud og ligge og tøffe rundt i et par måneder og så hjem og slappe af. Grunden til at jeg læser til maskinmester er, at jeg kan godt lide at slappe af. Og jeg kan ikke se andre job i verden, hvor man har lov til at holde seks måneders betalt ferie om året. Så det trækker rigtig meget. Selvfølgelig skal man arbejde, mens man er afsted, bevares, men det har jeg heller ikke noget problem med.

- Hvis jeg så ti år senere ikke gider rode i maskinrum længere, så går jeg i land og finder en produktionsvirksomhed og bliver projektleder. Så kan jeg få lov til at sidde og tegne og uddelegere arbejde.

Hvad skal man tænke over, før man vælger at læse til maskinmester?

- Hvis man vil sejle, er man ofte langt væk fra familien. Til gengæld er man meget hjemme, når man er hjemme. Men der er heller ikke nogen, der siger, at man skal ud og sejle. Det er jo en alsidig uddannelse, hvor du ikke låser dig fast til et bestemt job.

Læs også: Maritime uddannelser i kamp om de unge

Artiklen er en del af temaet SØFART TEMA: ’Fremtidens sømand’.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141