23948sdkhjf

"Jeg har altid vidst, at jeg ville stå deroppe på broen"

Troels André Larsen, 18 år, går i 3G på den nautiske linje på HF-Søfart i Nordjylland. Han har altid sejlet og satser på en karriere til søs med et handelsskib
Hvorfor har du valgt at tage en HF-Søfart?

- Jeg har sejlet lige siden jeg var seks-syv år gammel - bl.a. med optimistjoller - og er blevet rigtig dygtig til det. Derigennem lærte jeg, at jeg virkelig godt kan lide havet og at være på vandet. Og lige siden jeg begyndte at sejle, har jeg altid vidst, at jeg skulle et eller andet inden for det maritime. Så da jeg startede på efterskole, hvor min studievejleder fortalte, at der er noget, der hedder HF-Søfart i Frederikshavn, tog jeg på brobygning deroppe. Og dér blev jeg bare helt forelsket i det og syntes, det var det vildeste.

Du har valgt den nautiske linje. Hvorfor?

- Det første år på uddannelsen brugte vi rigtig meget krudt på at rejse rundt og se på skibe. Og dér overvejede jeg også en maskinmesteruddannelse. Men så tænkte jeg, at jeg hellere må holde mig til det, jeg virkelig brænder for. Jeg har altid vidst, at jeg ville stå deroppe på broen.

Hvad er det, du synes er så fedt ved at sejle?

- Jeg tror, det er fordi det er så stor en del af mit liv. Jeg er hele tiden på vandet og nyder virkelig at være ét med naturen og folk om bord. Det er ligetil, og der er ikke alt det der snakkeri i krogene.

Læs også: "Mega-fedt at komme ud og opleve verden"

Handler det også om, at alle har faste opgaver om bord, og alle ved, hvad de skal?

- Lige præcis. Der er jo et hierarki på skibet, og det må man bare rette ind efter, for du kan ikke nå op til toppen, hvis du ikke har prøvet at være i bunden. Det går ikke, hvis nogen er uvenner, for hvis dem i maskinen er sur på broen, kan skibet jo ikke sejle.

Hvad skal der ske, efter du er blevet student til næste sommer?

- Jeg har valgt at kigge på Simac (søfartsuddannelse i Svendborg, red.), fordi jeg synes de tilbyder noget rigtig godt dernede, og det hele er lagt på skinner. Når man starter på forløbet dér, så ved man, hvor det ender henne.

Når man ser på dansk søfart, så er der ikke så mange danske søfolk tilbage på langfarten. De bliver erstattet af filippinere og indere osv. Kan man ikke godt, når man er ung, blive bekymret for, om der er et job, når du engang er færdiguddannet?

- Vi har sådan en god og stærk uddannelse, og der er selvfølgelig nogle rederier, der bare vil have det bedste af det bedste, og det får man gennem de danske uddannelser. Så jeg tror, vi står rimelig stærkt, fordi vi har så godt en uddannelse.

Hvad drømmer du om at blive?

- Jeg er rimelig sikker på, at jeg tager med handelsflåden ud at sejle. Jeg har godt nok også overvejet Søværnet, og jeg synes, det er virkelig spændende. Men jeg tror, jeg er i en lidt anden boldgade. Jeg kan godt lide, at tingene er lidt mere planlagt - ligesom busplanen - så man ved, hvor man er hver dag.

Læs også: Maritime uddannelser i kamp om de unge

FAKTA: HF-Søfart på Martec

Hvad indeholder uddannelsen?
HF Søfart på søfartsskolen Martec i Frederikshavn og Skagen er en treårig, SU-berettiget gymnasial uddannelse, der veksler mellem teori, skumsprøjt og praksis. Kort fortalt indeholder uddannelsen:

- En hf-uddannelse
- Skibsassistentuddannelsens grundmodul
- Et togt med ’Skoleskibet Danmark’ eller et tilsvarende landmodul.

Der er to valglinjer: A. En maskinteknisk linje, som indeholder et fælles værkstedsmodul samt mulighed for at vælge mellem en maskinteknisk offshore-linje eller højniveaufag (matematik, fysik eller engelsk). B. En nautisk linje, som indeholder et fælles nautisk modul samt mulighed for at vælge mellem en nautisk offshorelinje eller en shippinglinje.

Den boglige del får du primært på Frederikshavn Gymnasium & HF-kursus. Her får du en hf-uddannelse, der desuden giver dig adgang til at søge optagelse på en videregående uddannelse (fag og niveau afgør, hvilke uddannelser du kan søge).

Den praktiske del af HF Søfart foregår på ’Skoleskibet Danmark’ samt Martecs afdelinger i Frederikshavn og Skagen. På togtet med ’Skoleskibet Danmark’ får du din grunduddannelse som sømand, og du lærer bl.a. om søvejsregler, skibsteknik, sundhedslære og søsikkerhed. Undervisningen i valglinjerne foregår på Martec i Frederikshavn og Skagen.

Hvad kan jeg blive?
Med en HF Søfart får du - uanset hvilken linje (nautisk eller maskinteknisk) du vælger - først og fremmest den indledende uddannelse til skibsassistent og ender med at være "ubefaren skibsassistent". Det betyder bl.a., at du ved noget om brandbekæmpelse, sø- og arbejdssikkerhed samt førstehjælp. Denne uddannelse er obligatorisk for alle elever på HF Søfart.

Som "ubefaren skibsassistent" kan du komme ud at sejle som den praktiske medarbejder om bord på et handelsskib. Du er med helt fremme, når skibet skal fortøjes i havnen og bagefter losses. Du er med til at holde vagt på skibets bro, men er også med i maskinrummet hvor du fx assisterer maskinmesteren med at vedligeholde motorer.

Adgangskrav:
For at komme på togt med skoleskibet, skal du: Være mellem 17½ og 23 år. Kunne få et sundhedsbevis for søfarende. Kunne fremvises en ren straffeattest

Artiklen er en del af temaet SØFART TEMA: ’Fremtidens sømand’.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14